От Амстердам до Париж с 1000 км/ч за 90 минути

Изображение 1 от 3

    Основен акцент в транспорта на бъдещето е по-бързото придвижване между отдалечени точки и избягването на трафика. Досега самолетният транспорт изглеждаше най-подходящ за целта, но след няколко години това вече може да не е така.

    Още през 2018 г. Илон Мъск показа първия си пробен тунел за бързо придвижване в САЩ, години след като представи технологията hyperloop. Мащабните планове на неговата Boring Cоmpany са това да се превърне в нещо напълно нормално в близкото бъдеще.

    Докато тунелите на милиардера са за превоз без задръствания с личен автомобил под земята, една европейска компания предлага своята иновативна алтернатива, целяща да промени изцяло обществения транспорт на континента.

    Кратките полети между страни в Европа са един от основните замърсители на въздуха с вредни емисии. А Hardt Hyperloop предлага една далеч по-екологично решение, което може да осигури дори и по-бързо придвижване от това със самолет.

    Умни автономни превозни средства, подобни на влакове, които се движат в мрежа от безопасни тунели. Пътуването е сигурно и удобно, защото не се влияе от условията на околната среда. Технологията използва по-малко енергия на пътник, отколкото влаковете и самолетите, и се захранва изцяло от възобновяеми източници.

    Движението става с помощта на магнитна левитация и електрическо изтласкване, и задвижване през стоманена тръба, в която се поддържа частичен вакум.

    Мащабната идея на компанията е създаване на трасе с дължина 10 хиляди километра в Европа, което преминава граници и ни кара да осъзнаем, че разстоянието няма значение. Този тип превоз съчетава всички предимства на познатите и предпочитаните досега.

    Средната скорост на пътническите самолети е 800-900 км/час. При hyperloop могат да се развият и 1000. За разлика от летенето обаче, тук нямаме дълго чакане на гишета и качване на борда, не е необходимо и предварително планиране.

    Влакчетата са през няколко минути и ни откарват директно до крайната дестинация, без междинни спирки, както при ЖП транспорта. Интериорът им е модерен и удобен за пътниците. Трасетата се изграждат при съществуваща вече инфраструктура и са над или под земята.

    Европейският Hyperloop център ще отвори врати през 2022 г., когато ще започне и по-мащабната работа по проекта. В момента се проучват евентуалните бъдещи трасета. Едно от тях е между Амстердам и Париж. Разстоянието е планирано да се изминава за 90 минути - наполовина на времето с обикновен влак. Очаква се това да се случи най-рано през 2028 г.

    От Амстердам до Айндховен ще се стига само за 15 минути, а до Брюксел - за по-малко от час. Акцентът засега е върху Нидерландия, защото компанията е създадена там. Но плановете на ръководителите са достатъчно мащабни, за да се превърне Hardt Hyperloop в бъдещето на европейски транспорт.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини