18 °C

От Амстердам до Париж с 1000 км/ч за 90 минути

Изображение 1 от 3

  Основен акцент в транспорта на бъдещето е по-бързото придвижване между отдалечени точки и избягването на трафика. Досега самолетният транспорт изглеждаше най-подходящ за целта, но след няколко години това вече може да не е така.

  Още през 2018 г. Илон Мъск показа първия си пробен тунел за бързо придвижване в САЩ, години след като представи технологията hyperloop. Мащабните планове на неговата Boring Cоmpany са това да се превърне в нещо напълно нормално в близкото бъдеще.

  Докато тунелите на милиардера са за превоз без задръствания с личен автомобил под земята, една европейска компания предлага своята иновативна алтернатива, целяща да промени изцяло обществения транспорт на континента.

  Кратките полети между страни в Европа са един от основните замърсители на въздуха с вредни емисии. А Hardt Hyperloop предлага една далеч по-екологично решение, което може да осигури дори и по-бързо придвижване от това със самолет.

  Умни автономни превозни средства, подобни на влакове, които се движат в мрежа от безопасни тунели. Пътуването е сигурно и удобно, защото не се влияе от условията на околната среда. Технологията използва по-малко енергия на пътник, отколкото влаковете и самолетите, и се захранва изцяло от възобновяеми източници.

  Движението става с помощта на магнитна левитация и електрическо изтласкване, и задвижване през стоманена тръба, в която се поддържа частичен вакум.

  Мащабната идея на компанията е създаване на трасе с дължина 10 хиляди километра в Европа, което преминава граници и ни кара да осъзнаем, че разстоянието няма значение. Този тип превоз съчетава всички предимства на познатите и предпочитаните досега.

  Средната скорост на пътническите самолети е 800-900 км/час. При hyperloop могат да се развият и 1000. За разлика от летенето обаче, тук нямаме дълго чакане на гишета и качване на борда, не е необходимо и предварително планиране.

  Влакчетата са през няколко минути и ни откарват директно до крайната дестинация, без междинни спирки, както при ЖП транспорта. Интериорът им е модерен и удобен за пътниците. Трасетата се изграждат при съществуваща вече инфраструктура и са над или под земята.

  Европейският Hyperloop център ще отвори врати през 2022 г., когато ще започне и по-мащабната работа по проекта. В момента се проучват евентуалните бъдещи трасета. Едно от тях е между Амстердам и Париж. Разстоянието е планирано да се изминава за 90 минути - наполовина на времето с обикновен влак. Очаква се това да се случи най-рано през 2028 г.

  От Амстердам до Айндховен ще се стига само за 15 минути, а до Брюксел - за по-малко от час. Акцентът засега е върху Нидерландия, защото компанията е създадена там. Но плановете на ръководителите са достатъчно мащабни, за да се превърне Hardt Hyperloop в бъдещето на европейски транспорт.

  Източник: lifestyle.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
  20 окт 2020
  Последни новини