БАН: Няма риск от радиоактивно облъчване за хората в България след пожарите край Чернобил

Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките на базата на съществуващата мониторингова система на института потвърждават, че няма повишаване на радиоактивния фон в страната в последните седмици. Няма риск за населението на България и не се налага предприемането на радиационно-защитни мерки, съобщават от Българската академия на науките.

От БАН припомнят, че на 4 април 2020 г. е възникнал пожар в зоната с ограничен достъп около АЕЦ "Чернобил". Обхванал е площ от над 100 хектара гори и тревисти местности в т.нар. Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват, като за това е спомогнала климатичната обстановка - много суха и безснежна зима, и силни ветрове в началото на април.

За разлика от предишните години сега пожарът е достигнал в непосредствена близост до площадката на АЕЦ "Чернобил" и намиращото се близо до нея хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци от ядрените съоръжения в Украйна.

"Сам по себе си този факт също не бива да всява страх у хората, защото дори огънят да навлезе на самата площадка, трябва да се знае, че всички съоръжения на нейна територия, в които има радиоактивни вещества, са от негорими материали - метални и железобетонни структури. Въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност", заявяват от БАН.

Във връзка със съобщения в медиите за възникналия пожар в района на АЕЦ "Чернобил" и последвалото безпокойство в част от хората, следва да се има предвид, че в България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства. Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ поддържа Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона /BULRaMo система/.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита към МЗ се извършва измерване на гама-фон в една точка. Главната дирекция "Гражданска защита" към МВР получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, разположени в общински администрации и от 28 поста, разположени в областни администрации. АЕЦ "Козлодуй" измерва гама-фона чрез Автоматизираната информационна система за външен радиационен контрол, която е обединена с BULRaMo системата и чрез Автоматизираната информационна система за радиационен мониторинг "Катрин", информират от БАН.

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН извършва измервания на връх Мусала, в 7 точки на територията на института и в изследователския реактор ИРТ-2000 в Научния комплекс-2 в София.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини