Линейката стигнала до Милен Цветков за 7 минути, заварили го в кома, неразпознаваем

Линейката, извикана на мястото на инцидента с журналиста Милен Цветков, не е закъсняла, каза пред журналисти директорът на Центъра за спешна медицинска помощ - София, д-р Георги Гелев. Подаден е сигнал в 18.16 часа. На мястото реанимационният екип е пристигнал в 18.23 часа.

При пристигането на екипа пострадалият е бил заварен на платното, по гръб, а граждани са му оказвали първа помощ. Лекарката от екипа ни е видяла, че са му правили изкуствено дишане, но е бил в кома. Пострадалият е бил на платното, до тротоара. Предприети са незабавно непряк сърдечен масаж и обдишване. След няколко минути са го поставили на гръбначна шина, вкаран е в линейката и са продължили действията. Имал е единични сърдечни удари, продължило е и обдишването.
Съдовете на крайниците му са били колабирали и не е била възможна венозна апликация на медикамент, което е наложило да се направи мускулно. Имало е неколкократни опити за интубация, но са били неуспешни заради трахея, пълна с кръв. По думите на Гелев, най-вероятно състоянието му е било несъвместимо с живота. Пред входа на болница "Пирогов" пациентът е издъхнал. Промяната, която е настъпила у пострадалия в резултат на катастрофата, е била такава, че екипите ни не са разпознали Цветков, каза още той.

Не само аз, а и всички наши колеги са дълбоко възмутени от прочетеното и видяното в медиите, и е крайно време да се престане със сатанизацията на екипите на "Спешна помощ", подчерта Гелев. Винаги, когато има подобни инциденти, минутата се възприема като час, каза още той. В отговор на въпрос за транспортирането на Цветков до най-близката болница, Гелев посочи, че болница "Токуда" не разполага със спешна шокова зала. В София има три болници с шокова зала, в която могат да се извикат лекари от всички специалности - в "Пирогов", във ВМА и в "Св. Анна", обясни Гелев.

Човек без подготовка за долекарска помощ на практика не може да помогне по никакъв начин в подобен инцидент, каза още Гелев. Ако се приеме, че всеки с шофьорска книжка е преминал обучение по долекарска помощ, това е крайно недостатъчно, допълни той. Хората, които могат да окажат адекватна медицинска помощ, са екипите на спешната помощ. Обдишването "уста в уста" може и да навреди, то се прави по специален начин - повдига се главата назад, но ако има фрактура в шийния отдел на гръбначния стълб, може да се прекъсне гръбначният мозък, което води до мигновена смърт. Състоянието на Цветков е било несъвместимо с живота, но предстои съдебно-медицинска аутопсия. Ударът в колата му е бил жесток, каза Георги Гелев.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини