ВКС: Има евентуален умисъл в действията на Кристиан Николов при катастрофата, при която загина Милен Цветков

От интелектуална страна Кристиан Николов е съзнавал общественоопасния характер на действията си и е предвиждал настъпването на последиците, а от волева страна е допускал настъпването на произшествието със загинал. Това се посочва в мотивите на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Въз основа на това е направен извод за наличието на евентуален умисъл при извършване на престъплението от Николов, се посочва в мотивите на съда, става известно от прессъобщение на ВКС.

"ВКС заключава, че от интелектуална страна подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието поради липса на ментални предпоставки, които да сочат обратното; предвиждал е настъпването на общественоопасните последици поради начина, по който е реализирал управлението на колата, с конкретните характеристики на пътната обстановка в процесния момент, при ярко нарушение на пътните правила с превозно средство, което само по себе си е смъртоносна сила. От волева страна е допускал настъпването на противоправния резултат поради липсата на каквито и да са положителни фактори, които да му дават обоснована увереност, че произшествието може да бъде избегнато. Въз основа на така изложеното е направен извод за наличието на евентуален умисъл при извършване на престъпното деяние", се посочва в мотивите към решението на съда.

БТА припомня, че присъдата е подписана с особено мнение от третия съдия в съдебния състав - Петя Шишкова. За разлика от колегите ѝ Теодора Стамболова (председател на съдебния състав) и Надежда Трифонова, съдия Шишкова смята, че престъплението не е извършено при евентуален умисъл, а по непредпазливост.

Както стана известно преди седмица, ВКС окончателно потвърди осъдителната присъда на Кристиан Николов. Той получи девет години затвор. Инцидентът, при който загина Милен Цветков се случи навръх Великден през 2020 година. По делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му е имало наличие на наркотици. 

В касационните мотиви по категоричен начин е отхвърлена възможността за преценка на извършеното като „случайно деяние“, като се споделят изложените от Софийския апелативен съд съображения относно предприетото ускорително движение на автомобила и присъствието на обясними възбуда и еуфория след прием на наркотици като установените в организма на Николов, пише още в мотивите към решението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини