11 °C

Кой беше прав в спора между Бойко Борисов и Club Z дали се връщат българите от чужбина

Имаше един спор между Бойко Борисов и авторът на Club Z Николай Драганов за това завръщат ли се българите от чужбина или не се се завръщат.

От излезлите днес данни за статистиката може да се направи следния извод: И двамата имат известно основание за твърденията си, но зависи как се формулира въпросът.

Ако въпросът се формулира така: "Изравнява ли се броят на напусналите България с броя на заселилите се в България?", Бойко Борисов има основание. През 2019 г. 39 941 души са напуснали България, а 37 929 души са се заселили в България. Разликата от 2 хил. души наистина е малка.

Ако обаче въпросът се зададе така: "Завръщат ли се българите от чужбина" (както всъщност бе формулиран) има значение дали става въпрос за българите от Западна Европа или се включват и изселените по времето на Възродителния процес български граждани и техните деца.

От тези 38 хил. заселили се в България 38,6% са от Турция, 9,1% са от Русия и едва 6.6% са от Германия. Класиране на страните нататък не е дадено, но всяка следваща страна ще е с процент по-нисък от Германия, а ще се включат и Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Албания и Румъния - т.е. казуси свързани повече с получаването на задграничен паспорт, отколкото на реално заселване.

Така че, не, поне що се отнася до 2019 г., времето преди коронавируса, българите не се завръщат масово от Западна Европа.

Изравняването на потоците се дължи на 2 различни феномена: Турция и Русия.

Данните косвено се засичат и от други таблици. Област Кържали и една от двете области в България (другата е София-град), в която има увеличаване на населението. И ако в столицата то е минимално (0,1%) , то в Кърджали е 3,5%.

Ако погледнем механичния прираст, който се формира само от миграцията, без да се смята раждаемостта и смъртността, виждаме, че само 7 области имат положителен прираст: Кърджали (37.9‰), Шумен (6.9‰), Пловдив (3.0‰), Търговище (2.7‰), София (столица) (2.4‰), Бургас (2.1‰) и Варна (0.7‰).

Ако за София и Пловдив може да се предположи, че има и други причини за механичния прираст, ако за Бургас и Варна вероятно част от него се дължи на руски заселници, то очевидно, че при Кърджали, Шумен и Търговище в огромна степен става дума за завръщане на хора с българско гражданство от Турция.

Защо се връщат турците

Масовото завръщане на хора с българско гражданство от Турция е главно поради 2 причини. Първата е, че пенсиите в Турция са по-високи, отколкото в България, но покупателната им способност там рязко намаля в последните 2 г. С други думи - с турска пенсия се живее по-добре в България, отколкото в Турция.

Втората причина е още по-важна и още по-масова. Според турските традиции, бащата е длъжен да осигури самостоятелна къща на сина си, когато се зажени. Заради кризата в Турция обаче това става все по-трудно. Затова мнозина оставят домовете си в Турция на децата си и се връщат по родните си места в България, където за значително по-малка сума могат да постегнат родните си къщи.

Случва се обаче и нещо друго, особено при по-многолюдни семейства. Тъй като да се построи къща в България е по-евтино, отколкото в Турция, много родители строят къщи на децата си в България. Ако минете през Черноочене, ще се изненадате колко много нови блокове са изникнали в последните 2 години. А това в повечето случаи значи раелно връщане не само на възрастните родители, а и на децата им, повечето от които не са родени в България, но решават да живеят в нея.

Руските заселници

Само през миналата година броят им се е увеличил с повече от 3500 души. Те са главно в област Бургас и по-малко в област Варна. Вероятно именно новозаселилите се руснаци в Бургас са причина областта да излезе на втори място по дял на децата след Сливен, който заради голямата си ромаска общност винаги води тази класация.

В последните 5 г. броят на новите руски заселници в България постоянно е над 3000 души годишно. Данните отпреди 2014 г. не са достъпни, но като се има предвид, че този процес тече вече повече от 10 г., може да се твърди с голяма сигурност, че руснаците вече са четвъртата по големина етническа група от нас, надминавайки по брой традиционните еврейска и арменска общности.

Доколко заселниците са истински

НСИ отчита броя на заселилите си според адресните регистрации. Тази статистика сравнително лесно може да се изкривява от хора с българско гражданство. Разбира се, че може постоянният ти адрес да е в България, а голяма част от времето си да прекарваш в Турция. Но от друга страна защо да декларираш адрес в България, ако не ти трябва. Така че тези данни са условни, имат известно отклонение, но не са драстично неверни.

Далеч по-точни са данните за хората от трети страни, които кандидатстват за българско гражданство, без основанието да е български произход - т.е. за руснаците. Там отчетността е много пълна и изкривяванията са минимални.

По-несигурни са данните за хората от Македония, Украйна, Молдова, Албания и Сърбия, които са придобили българско гражданство въз основа на българския си произход. Преди време имаше изискване те да имат адресна регистрация в България и това изкривяваше данните. Сега това изискване го няма, но въпреки това част от тях поддържат адресна регистрация в България, макар че тя не им е нужна.

В тази статистика не са включени бежанците, които само са преминали през България на път за Западна Европа. Броят на тези, които са се установили у нас е пренебрежимо малък.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  4 -2
  19:25, 21 апр 2020
  Кога ще се премахне двойното гражданство? Даахлиите да не гласуват за България без да са стъпвали тук дори за минута и да определят правителствата у нас.

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини