Заразата с COVID-19 може би не е стартирала от пазара в Ухан

Къде точно новият коронавирус е направи своята първа „стъпка“ от животно към човек? (Не, не е създаден в лаборатория!) Изследователите често посочват пазара за морски дарове в Ухан като първоизточник на заразата. Все повече доказателства обаче показват, че пандемията най-вероятно не е стартирала от там.

За първите инфекции с COVID-19 се съобщава в края на декември 2019-а (в китайския град Ухан, провинция Хубей). Макар че според все още непотвърдени данни първият заразен човек е бил пациент от провинция Хубей през ноември 2019-а, ако не и по-рано. Изследване, публикувано в The Lancet в средата на януари открива, че 41 пациенти от провинция Хубей са развили пневмония от мистериозна вирусна инфекция, която по-късно е идентифицирана като новия коронавирус SARS-CoV-2. Най-малко 66 процента от тези хора са били изложени пряко на морския пазар Хуанан – седмици, преди да се разболеят.

Хуанан изглежда като най-резонния източник на заразата. Тук не се продават единствено морски дарове, но и живи животни. Според непотвърдени твърдения в медиите човек може да си купи живи вълчета, видри, камили, цивети и други „екзотични“ видове. Смята се, че тези твърдения за пазара се базират на стари ксенофобски стереотипи и се използват (или най-малкото преувеличават), за да се засили моралната паника. Въпреки това всяко едно гъсто населено място с добитък би било подходящо за пренасянето на инфекциозно заболяване от животни към хора.

The Lancet обаче съобщава също така, че първият случай е от 1 декември 2019-а и че този пациент не е имал какъвто и да било контакт с пазара Хуанан. Ву Венжуан, съавтор на проучването и доктор в болница в Ухан, казва пред BBC Chinese Service, че това е възрастна жена с Алцхаймер, която, за да стигне до пазара, трябва да се прекачи на най-малко 5 превозни средства и че тъй като е болна от Алцхаймер, на практика не излиза въобще навън.

Геномът на SARS-CoV-2 „разказва“ сходна история. Изследване, публикувано в Nature, проучва геномната секвенция на известните щамове коронавируси, включително SARS-CoV-2 и открива, че новият коронавирус вероятно е циркулирал безвредно сред хората в продължение на доста време, преди да стане пандемичен и буквално да паузира нормалния ход на живота. Напълно възможно е предшественикът на SARS-CoV-2 да се е сдобил с нови геномни характеристики, докато тихомълком се е пренасял от човек на човек през годините, казва екип от британски, американски и австралийски учени.

„Сценарият някой извън пазара да се е заразил, а след това да е посетил въпросното място, е един от трите възможни сценария, които съответстват на данните ни“, казва за Science еволюционният биолог Кристиан Андерсен, автор на проучването. 

Ако заразата не е стартирала от пазара Хуанан, откъде тогава е започнало всичко? Все още не е ясно. Напълно възможно е и никога да не разберем. На този етап изглежда, че вирусът се появява за първи път в китайската провинция Хубей и че пазарът за морски дарове Хуанан е ключов елемент от пъзела. Не съществуват обаче категорични доказателства, които да ни насочат към конкретно време, място и човек.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини