14 °C

Мистериозни кръгове от мамутски кости открити в Русия

Мистериозни кръгове от кости на мамути помогнаха на учените да разберат как са оцелели хората през ледниковия период.

Костите били открити в Русия и се смята, че са на възраст над 20 000 години.

Общо 51 долни челюсти и 64 отделни мамутски черепа били използвани за построяването на стени на структура с големина 9х9 метра.

Били открити и малък брой кости от лосове, коне, мечки, вълци, лисици и полярни лисици.

Според учените най-вероятно костите са добити от животински гробища.

Изследователи от Университета в Ексетър открили останки от овъглена дървесина и други растения  във вътрешността на структурата, разположена в близост до днешното село Костенки, на около 500 км южно от Москва.

Това подсказва, че хората са използвали дървесината и костите като гориво, а местните общности са се научили къде да търсят ядивни растения по време на ледниковия период.

Едно от нещата, които може би довели хората и мамутите на това място е фактът, че то съдържало естествен извор, който осигурявал течна вода през зимата – истинска рядкост в период с толкова ниски температури.

Откритията хвърлят нова светлина върху целта на мистериозните кръгове.

Археологията ни дава повече информация за това как предците ни са оцелявали в изключително негостоприемните условия по време на ледниковия период.  

Много други райони на подобна географска ширина били изоставени по онова време, но въпросните групи успели да се адаптират и да открият храна, вода и подслон.

Последният ледников период в Северна Европа се състоял преди 75-18 000 години, като най-сурови били условията преди около 23-18 000 години.

Много от тогавашните общности напуснали региона, заради липсата на ловни животни и ядивни растения, на които разчитали за оцеляването си.

Кръговете от кости, над 70 от които са открити в Украйна и Западна Русия, в крайна сметка били изоставени с охлаждане на климата.

 Първоначално археолозите смятаха, че кръглите структури от мамутски кости са били използвани като жилища, но новопроведеното изследване отхвърля тази вероятност.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини