17 °C

Коронавирусът остава с часове във въздуха и дни - върху повърхности

Коронавирусът е стабилен няколко часа до дни в аерозоли и на повърхности, според ново проучване на учените от американските Национални здравни институти, CDC, UCLA и Университета в Принстън, публикувано на 17 март в The New England Journal of Medicine.

Учените откриха, че коронавирусът на тежкия остър респираторен синдром 2 (SARS-CoV-2) се открива в аерозоли до три часа, до четири часа на мед, до 24 часа в картон и до два- три дни на пластмаса и неръждаема стомана.

Резултатите предоставят ключова информация за стабилността на SARS-CoV-2, която причинява заболяването Covid-19, и предполага, че хората могат да се заразят с вируса във въздуха и след докосване на замърсени предмети. Информацията от проучването беше широко споделена през последните две седмици, след като изследователите поставиха съдържанието на сървър за предпечат, за да споделят бързо своите данни с колеги.

Учените от NIH от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания в Монтана в Rocky Mountain Laboratories сравниха как околната среда влияе на SARS-CoV-2 и SARS-CoV-1, което причинява SARS. SARS-CoV-1, подобно на неговия наследник, който сега обикаля по целия свят, излезе от Китай и зарази повече от 8 000 души през 2002 и 2003 г. SARS-CoV-1 беше изкоренен чрез интензивни мерки за проследяване на контакти и изолиране на случаите и не са откривани случаи от 2004 г. SARS-CoV-1 е човешкият коронавирус, който е най-тясно свързан със SARS-CoV-2. В проучването за стабилност двата вируса се държали по подобен начин, което за съжаление не успява да обясни защо Covid-19 се е превърнал в много по-голяма епидемия.

Изследването на NIH имитира депонирането на вируса от заразен човек върху ежедневни повърхности в домашни или болнични условия, например чрез кашлица или докосване на предмети. След това учените проучиха колко дълго вирусът остава заразен на тези повърхности.

Учените изтъкват допълнителни наблюдения от своето проучване:

Ако жизнеспособността на двата коронавируса е подобна, защо SARS-CoV-2 води до повече случаи? Появилите се доказателства показват, че хората, заразени със SARS-CoV-2, може да разпространяват вирус, без да разпознаят или преди да разпознаят симптомите. Това би направило мерките за контрол на болестта, които са били ефективни срещу SARS-CoV-1, по-малко ефективни спрямо неговия приемник.

Резултатите потвърждават указанията на специалистите по обществено здраве да се използват предпазни мерки, подобни на тези за грип и други респираторни вируси, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус:

Избягвайте тесен контакт с болни хора.
Избягвайте да докосвате очите, носа и устата.
Останете вкъщи, когато сте болни.
Покрийте лице при кашлица или кихане си с кърпичка, след което я изхвърлете в кошчето.
Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности, като използвате обикновен домакински спрей за почистване или кърпа.

N van Doremalen, et al. Аерозолна и повърхностна стабилност на HCoV-19 (SARS-CoV-2) в сравнение със SARS-CoV-1. The New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056 / NEJMc2004973 (2020).

Новото изследване на учените от американските здравни институти напълно се синхронизира с резултатите на техните германски колеги, публикувани преди месец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини