13 °C

Коронавирусът прочисти въздуха в Италия (видео)

Трагичните последици за живота на хората и световната икономика от пандемията Covid-19 още се трупат и тепърва ще се оценяват. Светът се бори вече три месеца с разпространението на коронавируса, но покрай това усети и един неочакван ефект. Дори това краткотрайно в исторически план намаляване на човешката активност изчисти атмосферата от замърсявания.

На 8 март икономистът по екологични ресурси на университета в Станфорд Маршал Бърк направи някои изчисления за спада на скоростта на замърсяване на въздуха над части от Китай и потенциално спасените човешки животи Неговия анализ е публикуван в глобалния блог за храни, околна среда и икономическа динамика G-FEED.

Ситуацията продължава да се развива оттогава, така че тези числа няма да останат актуални дълго, но според Бърк, дори консервативно, много вероятно е спасените човешки животи вследствие намаляването на замърсяването да са повече от смъртните случаи от Covid-19 в Китай.

Двата месеца намаляване на замърсяването, изчислява Бърк, вероятно са спасили живота на 4000 деца под 5 години и 73 000 възрастни над 70 години в Китай. Това е значително повече от сегашната глобална смъртност от самия вирус.

Въпреки че това може да изглежда малко изненадващо, това е нещо, за което знаем доста отдавна. По-рано този месец изследванията предположиха, че замърсяването на въздуха в глобален мащаб съкращава средно с три години продължителност на живота .

"Забележително е, че както броят на смъртните случаи, така и намалената продължителност на живота от замърсяване на въздуха се конкурират с ефекта от тютюнопушенето и са много по-високи от другите причини за смърт", заяви тогава физикът Джос Леливелд от Кипърския институт в Никозия.

"Замърсяването на въздуха надхвърля маларията като глобална причина за преждевременна смърт с фактор 19; тя надвишава насилието с фактор 16, ХИВ / СПИН с фактор 9, алкохолът с фактор 45 и злоупотребата с наркотици с фактор от 60."

Така че е добре установено, че замърсяването на въздуха наистина убива.

Анализът на Бърк използваше само данни от Китай и бе завършен, преди да има повече информация за това как коронавирусът е повлиял на останалата част от света.

С втория най-голям брой случаи, възникнали в Италия - страната, която прилага строги карантинни мерки, сателитните данни над Северна Италия показват голям спад в замърсяването на въздуха, по-специално с азотен диоксид, газ, който се излъчва главно от автомобили, камиони, електроцентрали и някои промишлени предприятия.

Изображенията, направени от 1 януари до 11 март 2020 г. от инструмента Tropomi на спътника Copernicus Sentinel-5P показаха драстичен спад на азотния диоксид.

Можете да видите това във видеото по-горе.

„Спадът на емисиите на азотен диоксид над долината По в Северна Италия е особено очевиден“, обяснява Клаус Зехнер, ръководител на мисията Copernicus Sentinel-5P на ESA.

"Въпреки че може да има малки разлики в данните поради облачната покривка и променящото се време, ние сме много уверени, че намаляването на емисиите, което можем да видим, съвпада с блокирането в Италия, което води до по-малко трафик и промишлени дейности."

Засега няма проверени проучвания, измерващи въздействието действителното намаляване на вредните емисии върху здравето, но предвид това, което знаем за опасностите от замърсяването на въздуха, вероятно ще намалеят свързаните с него смъртни случаи.

Тези предварителни цифри показват, че сегашната глобална здравна катастрофа е възможност да се прецени кои аспекти на съвременния живот са абсолютно необходими и какви положителни промени могат да бъдат възможни, ако променим навиците си в глобален мащаб, пише ScienceAlert.

Credits: contains modified Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020

Случаен виц

Последни новини