Коронавирусът прочисти въздуха в Италия (видео)

Трагичните последици за живота на хората и световната икономика от пандемията Covid-19 още се трупат и тепърва ще се оценяват. Светът се бори вече три месеца с разпространението на коронавируса, но покрай това усети и един неочакван ефект. Дори това краткотрайно в исторически план намаляване на човешката активност изчисти атмосферата от замърсявания.

На 8 март икономистът по екологични ресурси на университета в Станфорд Маршал Бърк направи някои изчисления за спада на скоростта на замърсяване на въздуха над части от Китай и потенциално спасените човешки животи Неговия анализ е публикуван в глобалния блог за храни, околна среда и икономическа динамика G-FEED.

Ситуацията продължава да се развива оттогава, така че тези числа няма да останат актуални дълго, но според Бърк, дори консервативно, много вероятно е спасените човешки животи вследствие намаляването на замърсяването да са повече от смъртните случаи от Covid-19 в Китай.

Двата месеца намаляване на замърсяването, изчислява Бърк, вероятно са спасили живота на 4000 деца под 5 години и 73 000 възрастни над 70 години в Китай. Това е значително повече от сегашната глобална смъртност от самия вирус.

Въпреки че това може да изглежда малко изненадващо, това е нещо, за което знаем доста отдавна. По-рано този месец изследванията предположиха, че замърсяването на въздуха в глобален мащаб съкращава средно с три години продължителност на живота .

"Забележително е, че както броят на смъртните случаи, така и намалената продължителност на живота от замърсяване на въздуха се конкурират с ефекта от тютюнопушенето и са много по-високи от другите причини за смърт", заяви тогава физикът Джос Леливелд от Кипърския институт в Никозия.

"Замърсяването на въздуха надхвърля маларията като глобална причина за преждевременна смърт с фактор 19; тя надвишава насилието с фактор 16, ХИВ / СПИН с фактор 9, алкохолът с фактор 45 и злоупотребата с наркотици с фактор от 60."

Така че е добре установено, че замърсяването на въздуха наистина убива.

Анализът на Бърк използваше само данни от Китай и бе завършен, преди да има повече информация за това как коронавирусът е повлиял на останалата част от света.

С втория най-голям брой случаи, възникнали в Италия - страната, която прилага строги карантинни мерки, сателитните данни над Северна Италия показват голям спад в замърсяването на въздуха, по-специално с азотен диоксид, газ, който се излъчва главно от автомобили, камиони, електроцентрали и някои промишлени предприятия.

Изображенията, направени от 1 януари до 11 март 2020 г. от инструмента Tropomi на спътника Copernicus Sentinel-5P показаха драстичен спад на азотния диоксид.

Можете да видите това във видеото по-горе.

„Спадът на емисиите на азотен диоксид над долината По в Северна Италия е особено очевиден“, обяснява Клаус Зехнер, ръководител на мисията Copernicus Sentinel-5P на ESA.

"Въпреки че може да има малки разлики в данните поради облачната покривка и променящото се време, ние сме много уверени, че намаляването на емисиите, което можем да видим, съвпада с блокирането в Италия, което води до по-малко трафик и промишлени дейности."

Засега няма проверени проучвания, измерващи въздействието действителното намаляване на вредните емисии върху здравето, но предвид това, което знаем за опасностите от замърсяването на въздуха, вероятно ще намалеят свързаните с него смъртни случаи.

Тези предварителни цифри показват, че сегашната глобална здравна катастрофа е възможност да се прецени кои аспекти на съвременния живот са абсолютно необходими и какви положителни промени могат да бъдат възможни, ако променим навиците си в глобален мащаб, пише ScienceAlert.

Credits: contains modified Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини