Ценовата война между Русия и Саудитска Арабия срина петрола

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус.

Цената на петрола сорт Брент във фючърските сделки с доставка през май на лондонската борса ICE спадна с 43,4 процента и достигна до 31,57 долара за барел тази сутрин, съобщи ТАСС.

Априлските фючърси на западнотексаския сорт петрол поевтиняха с 49,6 процента и достигнаха до цена от 27,59 долара за барел.

"Голдман сакс" понижи прогнозните цени на сорта Брент за второто и третото тримесечие на тази година до 30 долара за барел, като за причина изтъкна.

Русия, вторият най-голям производител в света, в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. Ограниченията върху производството биха стабилизирали падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

След като ОПЕК не се споразумя с партньорите си за голямо съкращаване на добива, Рияд планира да увеличи производството на суров петрол до над 10 милиона барела на ден през април и намали официалните продажни цени за всички сортове суров петрол до всички дестинации между 6 и 8 долара за барел.

Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол в света.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини