2 °C

Караджаловци отново превърнаха Заговезни в общоселски празник

  С традиционен карнавал, песни, танци, кукерски игри,хамкане и прескачане на огън отбелязаха Сирни Заговезни в село Караджалово.

  Празникът беше открит от кмета на селото Мариана Колева, която поиска прошка от караджаловци и гости. Същото направи и кметът на общината Николай Митков. В кратка викторина децата отговаряха на въпроси за традицията на Сирни заговезни, а след това нагледно показаха как се е хамкало в българските домове.

  Тази година злите духове от селото прогониха кукерите от групата на град Раковски. С характерните си високи маски, шумните чанове и чудесна хореография те впечатлиха публиката и заслужиха овации.

  Най-развълнувани бяха участниците в карнавала. Въпреки студеното време, отново имаше много принцеси, пролетни феи, мексикански мариачи и приказни герои. Най-интересни между тях бяха Карлсон, който живее на покрива, Баба Марта с живите Пижо и Пенда, полицаят Вельо,кукери, латинотанцьори и други.Най-малкият участник беше Христо на 2 години.

   Журито, с председател Иванка Пенева и членове читалищни дейци, беше затруднено да отличи най-оригиналните костюми, а за победителите имаше награди, осигурени от Община Първомай и кметството на селото.Мини Мис и Мини мистър станаха Калинка и клоун, а големите победители са Кукерът Йордан и латинотанцьорката Кремена.

  В програмата на празника взеха участие местният танцов клуб "Хорцето" - деца и жени и състав за съвременни танци от село Градина.

  По стародавна традиция на мегдана се изви празнично хоро, около висока клада. Празникът завърши с прескачане на огъня за здраве.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   ..
   ..........
   2 -1
   13:22, 2 мар 2020
   Прошка за Фитков .......... Никога
  • 2
   Фи
   Фить,фить,
   2 -1
   20:02, 2 мар 2020
   Уж гониха злите духове пък посрещнаха най злия,да си го държат там и да не го пущат.

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини