27 °C

Караджаловци отново превърнаха Заговезни в общоселски празник

  С традиционен карнавал, песни, танци, кукерски игри,хамкане и прескачане на огън отбелязаха Сирни Заговезни в село Караджалово.

  Празникът беше открит от кмета на селото Мариана Колева, която поиска прошка от караджаловци и гости. Същото направи и кметът на общината Николай Митков. В кратка викторина децата отговаряха на въпроси за традицията на Сирни заговезни, а след това нагледно показаха как се е хамкало в българските домове.

  Тази година злите духове от селото прогониха кукерите от групата на град Раковски. С характерните си високи маски, шумните чанове и чудесна хореография те впечатлиха публиката и заслужиха овации.

  Най-развълнувани бяха участниците в карнавала. Въпреки студеното време, отново имаше много принцеси, пролетни феи, мексикански мариачи и приказни герои. Най-интересни между тях бяха Карлсон, който живее на покрива, Баба Марта с живите Пижо и Пенда, полицаят Вельо,кукери, латинотанцьори и други.Най-малкият участник беше Христо на 2 години.

   Журито, с председател Иванка Пенева и членове читалищни дейци, беше затруднено да отличи най-оригиналните костюми, а за победителите имаше награди, осигурени от Община Първомай и кметството на селото.Мини Мис и Мини мистър станаха Калинка и клоун, а големите победители са Кукерът Йордан и латинотанцьорката Кремена.

  В програмата на празника взеха участие местният танцов клуб "Хорцето" - деца и жени и състав за съвременни танци от село Градина.

  По стародавна традиция на мегдана се изви празнично хоро, около висока клада. Празникът завърши с прескачане на огъня за здраве.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   ..
   ..........
   2 -1
   13:22, 2 мар 2020
   Прошка за Фитков .......... Никога
  • 2
   Фи
   Фить,фить,
   2 -1
   20:02, 2 мар 2020
   Уж гониха злите духове пък посрещнаха най злия,да си го държат там и да не го пущат.

  Хороскоп за 14.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  14 юли 2020
  Последни новини