18 °C

Няколкостотин милиона лева са обърнати в евро през януари

Потребителите са реагирали с превалутиране на шума, който се създаде около поправката в Закона за БНБ за курса лев - евро, която ГЕРБ предложи, без да обяви предварително и през преходните разпоредби на друг закон. Това се вижда от паричната статистика на БНБ за януари.

От данните е трудно да се направи категоричен извод за цялата картина заради сезонния ефект, какъвто оказват разходите покрай празничното пазаруване и свързаните с това приходи на фирмите, съобщава "Капитал".

Конкретно данните за депозитите на домакинствата показват, че има спад в тези в левове с 352.5 млн. лв. и ръст на тези в евро с почти 507 млн. лв. Изданието посочва, че при другите групи динамиката не е толкова ясна, макар при фирмените сметки да се вижда отлив изцяло от тези, които са в левове.

Сумарно левовите сметки на банките се свиват с почти 1.2 млрд. лв., а евровите се покачват с 691 млн. лв.

Кредитирането расте

В същото време БНБ посочва към данните, че е направена голяма ревизия при класификацията на отделните видове депозити, при което спестовните влогове са приравнени на разплащателните сметки. От своя страна това е свързано с прехвърлянето на огромни суми от една графа в друга, което включва и сметки във валута.

При стандартните срочни депозити се вижда ясна тенденция - ръст на депозитите в чужди валути с 318 млн. лв. и спад на левовите със 72 млн. лв.

Данните на БНБ показват още, че кредитирането, особено при домакинствата, продължава да расте. Ръстът на портфейлите там на годишна база се покачва от 9.5% през декември до 10%. При ипотечните заеми се достига нов най-бърз темп на растеж от юли 2019 г. насам - 14.8%, а при потребителските покачването е с 11.2%.

Поправката, която разбуни духовете

Внасянето на поправката без предварителни разяснения остави у хората впечатлението, че България ще смени настоящия курс лев - евро при влизането в еврозоната. Заради коментарите, свързани с това, че вероятно левът не е оценен адекватно при въвеждането на борда, се създаде впечатлението, че сега се търси по-точна оценка, която ще ощети лева. По тази причина много хора, които имат спестявания, се замислиха дали да не ги обърнат в евро или друга валута. Данните на БНБ за януари показват, че някои са ги превалутирали. Предстои да се види от данните през февруари дали процесът е продължил.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че забавя стъпките за влизане на България в така наречената чакалня на еврозоната, след като веднъж бе обявено официално, че това се очаква да стане до края на април. Премиерът мотивира изявлението си с това, че явно има недоверие у обществото и очаква първо да се постигне пълен обществен консенсус. Не се разбра как ще стане това и дали ще има информационна кампания по темата. Дни по-късно се разбра, че влизането в чакалнята се отлага до лятото, като причината за това е, че двете банки, при които Европейската централна банка откри капиталов недостиг миналото лято, не са успели да го наберат.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  3 -1
  11:48, 26 фев 2020
  Хората се подсигуряват, защото на герберугите доверие не може да се има.
 • 2
  Ра
  Рали
  2 0
  08:04, 27 фев 2020
  Забравихте ли кои раздадоха парите ни в куфарчета ,кои стопиха спестяванията ни и фалираха банки?

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини