18 °C

"Много остър шок": Щетите за глобалната икономика при пандемия на коронавируса ще са 1 трилион долара

Глобалната икономика ще претърпи щети от над 1 трилион долара през 2020 г., ако огнището на коронавирус прерасне в силна епидемия в целия свят, изчислиха анализаторите на Oxford Economics. Това би бил „кратък, но много остър шок“.

Глобалният БВП през 2020 г. ще падне с 1,1 трилиона долара (1,3%), ако огнището на коронавирус се превърне в глобална пандемия - широко разпространена и мощна епидемия. Такива изчисления бяха представени от аналитичната компания Oxford Economics. Тя добави, че в този случай ще започне рецесия в икономиките на САЩ и еврозоната.

Вторият възможен сценарий на Oxford Economics е пандемия да обхване само Азия. В този случай световната икономика ще претърпи загуби 0,4 трилиона долара (0,5% от БВП).

Загубите в глобалната икономика ще се дължат на отсъствието на служители в предприятията, намалената производителност, намалената туристическа активност и пътуванията, прекъснатите вериги за доставки и намалената търговия и инвестиции, пише Bloomberg.

Oxford Economics смята, че щетите от глобалната пандемия ще бъдат „кратък, но много остър шок за глобалната икономика“а. Коронавирусът вече има „плашещ“ ефект поради спирането на компаниите в Китай и съседните страни, цитира The Guardian проучването на Oxford Economics.

Засега централните банки и правителствата по света разчитат на факта, че коронавирусът няма да навреди толкова много на световната икономика и че след епидемията ще може да се възстанови бързо, продължава Bloomberg. Световната здравна организация отбеляза, че новите случаи на коронавирус предизвикват "сериозно безпокойство", но засега огнището не може да се нарече пандемия.

Международният валутен фонд смята, че коронавирусът ще намали прогнозата за глобален икономически растеж с 3.3% през 2020 г. само с 0.1 процентни пункта, пише Bloomberg. Аксел Вебер, председател на швейцарската банка UBS Group, не е съгласен: според него растежът ще намалее от 3,5% на 0,5%. Световната банка пише през октомври 2019 г., преди избухването на коронавируса, че силна глобална пандемия може да намали глобалния БВП с 1% според най-консервативните прогнози.

Миналата седмица вирусът започна бързо да се разпространява в Южна Корея, Иран и Италия. Италианското правителство наложи строги ограничения в два региона в северната част на страната - нейната икономически най-развита част. Вирусът заплашва с рецесия в икономиката на страната, което може да навреди на други страни, отбелязва Bloomberg. Властите в Южна Корея повишиха нивото на опасност на "най-високо". Според последните данни, коронавирусът е убил 2704 души по целия свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини