18 °C

Мая Манолова се захвана с боклука

Предложенията на парламентарните групи, касаещи законите за управление на отпадъците и околната среда, не се съобразяват с интересите на гражданите и инициативните групи и комитети в страната. Това обяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Тя изпрати до депутатите в Народното събрание предложение на „Изправи се.БГ" и инициативните комитети от страната за Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците.

Манолова обяви, че се търси смелият депутат, който ще внесе законопроекта на инициативните комитети за обсъждане.

Според Манолова предложенията на парламентарно представените партии са палиативни. Те не решават проблема със зариването на България с боклук, което е в интерес на големите оператори и не е в полза на местните общности и гражданите, смята Манолова.

В промените, внесени от ГЕРБ, е предвидено регистърът на операторите с отпадъци да стане публичен, да се правят задължителни оценки за въздействие на околната среда (ОВОС) и министърът на околната среда и водите да предложи работеща формула за експерименталното горене, но откакто ГЕРБ управлява тези мерки е можело да бъдат приложени, ако е имало воля, коментира тя.

По думите й, БСП, от своя страна, също като ГЕРБ предлага оскъдни мерки. Видеонаблюдение на площадките за отпадъци, банковите гаранции за операторите с боклук, както и задължителна регистрация за събиране и извозване на боклук не изчерпват мерките, които ще решат проблемите с боклука. Не споделяме искането им за отпадане на данъка при източника върху доходите от продажба или замяна на отпадъци.

След форума в София на 16 февруари, заедно с всички инициативните комитети от страната, от „Изправи се.БГ" изготвихме законопроект, за да дадем шанс на политическите партии и народните представители да се съобразят с исканията на гражданите, протестиращи срещу боклука, посочва Манолова. Сред тях са местните инициативи, комитети и групи за натиск от Попово, Шумен, Батак, Пещера, Севлиево, Плевен, Благоевград, Пазарджик, София, Драгалевци, Нови Искър, Горубляне, Бобов дол, Хасково.

В голяма част от тези градове вече се събират и подписки, правят се протести и се организират местни референдуми, казва тя.

Манолова припомни, че в законопроекта на „Изправи се.БГ" се предвижда:

 • забрана на внос на битови отпадъци от трети страни;
 • ограничаване на вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които се генерират в България и които са предназначени за изгаряне;
 • съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община и с местните общности;
 • отмяна на досегашния режим дейностите, свързани с отпадъци, да могат да се извършват без съгласие на компетентен орган (т.е. отмяна на мълчаливото съгласие);
 • въвеждане на по-високи банкови гаранции за всички дейности, свързани с боклук;
 • намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на 6 месеца;
 • задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци;
 • проследяване с GPS-система на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на страната;
 • подобряване на контрола и премахване на практиката да не се налагат глоби, а да се пишат само предписания, в случаи на незаконни сметища;
 • завишаване на изискванията към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на боклук.

Манолова изпрати законопроекта днес до председателите на парламентарните групи на 44-тото Народно събрание, до председателя на Комисията по околната среда и водите и до всички народни представители.

Предстои депутатите да разгледат постъпилите предложения и третирането на отпадъци да се реши в парламентарната зала на първо и второ четене, а законопроектът на инициативните комитети да бъде припознат и внесен от поне един народен представител.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ра
  Рали
  1 -1
  08:00, 27 фев 2020
  Тази жена не разбра ли,че не я бива да прави закони.Направи закон за хората с увреждания и 13 хиляди останаха без социален асистент. Преди това също имаше случай с " дефектен" закон.Захване ли се и с боклуците , жална ни майка.Не е достатъчно само да си устат , и акъл трябва.
 • 2
  Га
  Ганка Касабова
  1 -1
  13:32, 28 фев 2020
  Боклук коментира боклука...има съответствие!

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини