7 °C

Какво да очакваме от "Малки жени“ на Грета Гъруик

"Малки жени" е женски филм. Не само заради името, режисьорката и абсолютно зашеметяващия женски актьорски състав, но и заради това, че дръзва да постави една "лека" история от XIX век в светлината на проблемите на жената от XXI век. И допирните точки се оказват много.

"Малки жени" е адаптация по класическия роман на Луиза Мей Олкът, публикуван за първи път през 1868 г. Приема се, че е отчасти автобиографичен и разказва историята на семейството и авторката си в края на Гражданската война на САЩ. Разказва и за трудностите пред това да те приемат за писател, когато си жена.

Адаптацията на Грега Гъруик за голям екран успява да предаде цялото мило чувство, което сме изпитвали, когато сме чели книгата като деца. И да ни покаже, че една "старовремска" история може да звучи актуално и днес. Стига да успееш да я разкажеш като Гъруик, която оттук насетне трябва да приемаме като един от най-значимите режисьори в Холивуд.

Историята накратко: влизаме в дома на семейство Марч някъде в Масачузетс. Бащата е на фронта, а майката (Лора Дърн) отглежда сама четирите си дъщери. Това са сериозната Мег (Ема Уотсън), жизнерадостната и пакостлива Ейми (Флорънс Пю), тихата и талантлива Бет (Илайза Скънлън) и опърничавата и необичайна за времето си Джо (Сирша Ронън).

Отношенията в семейството са типичните за малка женска общност съзаклятничество, съперничество, дрязги, но и подкрепа с цената на всичко. Всичко това е разказано прекрасно и без капка сладникавост.

Около подобна колоритна женска компания се появяват и няколко господа, които въпреки всичките си качества, бледнеят в сравнение с химията между сестрите. Това са богатият съсед на семейство Марч и любовен интерес на няколко от сестрите Лори (Тимъти Шаламе), възпитателят му Джон Брук (Джеймс Нортън), дядото на Лори - господин Лорънс (Крис Купър), и чужденецът Фридрих (очарователният французин Луи Гарел).И макар любовните трепети и романтичните сцени, в които са замесени всички те, да успяха да ни развълнуват и дори разплачат, голямата любовна история на екрана беше тази между четирите сестри. За щастие Грега Гъруик не е успяла да се подхлъзне по подмамващата възможност да превърне "Малки жени" в любовен филм.Вместо това е заложила на теми, които винаги са били важни за нея като режисьор и актьор - женското приятелство и силните дамски образи. Теми, които тепърва ще стават все по-чести в световното кино поради простия факт, че обществото ни тепърва излиза от патриархалната култура, диктувала развитието му векове наред. Култура, която много рядко е давала глас на жените, колкото и талантливи да са били. Луиза Мей Олкът е била късметлийка в това отношение.

Премиерата на "Малки жени" е днес, 7 февруари.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини