Европейския съюз иска да забрани зарядното на iPhone

Преди няколко дни Европейският парламент реши (с мнозинство от 582 срещу 40 гласа), че до юли тази година Европейската комисия трябва да прокара закони, с които да заложи единен стандарт при зарядните за смартфони.

Решението е добра новина за потребителите, тъй като при наличието на подобен закон ще можем да зареждаме андроидските си джаджи с кабели за iPhone и обратно. Основният печеливш в случая обаче е планетата.

Мотивите на Европейския парламент са базирани най-вече върху факта, че постоянно променящите се стандарти за портове за зареждане водят до ежегодно натрупване на огромно количество непотребни кабели и адаптори.

По последни данни от 2016 г. електронните отпадъци на територията на ЕС са възлизали на точно 12.3 милиона тона годишно. Именно заради това е добре да се направи всичко възможно, за да бъдат сведени до минимум.

USB-C вече се среща при повечето модели с Android

Както обаче добре знаем, светът на смартфоните е разделен на две основни части - между iOS и Android.

Повечето производители на Android преди залагаха единодушно на mini-USB портове при смартфоните си, а от миналата година USB-C се превърна в общоприет стандарт.

От Apple обаче не биха се отказали толкова лесно от собствения им Lightning порт, тъй като той е източник на доста добри приходи за компанията.

iPhone не работи толкова добре с нелицензираните копия на Lightning кабела, което означава, че потребителите са, малко или много, длъжни да плащат на компанията още, за да зареждат телефоните си безпроблемно.

През 2018 г. компанията заложи за първи път на USB-C при iPad Pro. Възможно е и тази година да пропусне да промени портовете на iPhone, смятат някои технологични коментатори.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини