Плацебото има същия ефект върху мозъка като истинските лекарства

Плацебо таблетките, които съдържат само захар, имат същия физиологичен ефект върху мозъка като истинските медикаменти. Изводът е на учени от Харвардския университет, цитирани от „Дейли мейл“.

Известно е, че преди да бъде предложено на пазара, всяко лекарство преминава през клинични изпитания, с които трябва да се докаже ефективността му. Обикновено това се прави с фокус групи, едната от които приема истинския медикамент, а другата – плацебо – „лекарство“ без активно действащо вещество. Пациентите не знаят кой от двата варианта приемат, но това дава възможност на експертите да наблюдават ефекта от двете форми и да регистрират как реагира човешкият организъм.

В медицината е разпространено схващането, че таблетките със захар или плацебото не са способни да оказват физиологичен ефект върху мозъка и въздействието им е само психологическо - човекът смята, че е по-добре. Това е т. нар. плацебо-ефект.

Учените от университета в Харвард предположили, че това мнение е погрешно. Наблюденията, които извършили, показали, че мнимите лекарства оказват същия ефект върху мозъка, като истинските. Тяхното заключение доказва, че плацебото не лъже съзнанието, а действа на мозъка на реална, биологична основна.

На теория откритието на учените два възможност на лекарите, в някои специални случаи, да изписват лекарства без активна действаща съставка, които нямат странични ефекти. Според учените тези резултати донякъде реабилитират хомеопатичните препарати, при които концентрацията на действащи вещества е толкова ниска, че теоретично не може да доведе до лечебен ефект.

Според експертите участвали в това проучване плацебото може да модулира по специфичен начин усещанията в човешкото тяло, да влияе на симптомите и емоциите.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини