Психиката е в състояние да промени физиката

Човешката физиология се подчинява на психиката, според нови научни доказателсвтва. Учените установили експериментално, нивата на глюкозата в кръвта на диабетиците се променят взависимост не от реалното, а от въображаемото време - колко минути са минали от началото на експеримента, пише Proceedings of the National Academy of Sciences.

Плацебо ефектът е обект на подновен интерес от страна на научната общност в последно време. Регистрират се нови проявления, при които има физиологични изменения в организма без познатите на учените биологични причини за тях. Например играещите пилоти от ВВС в ролеви игри показват подобрено зрение. Авторите на новото изследване проверили влияе ли съзнанието на кръвната захар при хроничен диабет тип 2.

В експеримента участвали 46 доброволци на възраст около 54 години разпределени в три групи. В лабораторията на всички били взети устройствата, от които можели да видят колко е часът. След това всички те играли различни видео изгри в течение на 90 минути. При това часовникът в лабораторията в първата група показвал истинското време, при втората отчитал два пъти по-бавно времето, а в третата вървял два пъти по-бързо. Т.е. в края на експеримента в първата група виждали, че са минали 90 минути, във втората - 45 минути, в третата- 180 минути, а реално всички играли по 90 минути.

Оказало се, че кръвната захар на диабетиците повече зависи от въображаемо изминалото време, отколкото от обективно изтеклите минути. Тези, които вярвали, че са минали 180 минути имали по-ниска кръвна захар от диабетиците, които смятали, че са минали 45 минути. 

При това учените са проследили, че други фактори, като стрес или организацията на експеримента не влияят в значима степен на резултатите. По такъв начин имаме още едно научно доказателство, че чисто психологически процеси се оказват способни да променят съществено физиологичните процеси в нашето тяло.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини