7 °C

Алуминият е навсякъде - как да се предпазите?

Без да си давате сметка за това, вие го пиете, ядете, докосвате, вдишвате... Трудно е алуминият да бъде избегнат, защото е навсякъде. Можете обаче да намалите рисковете.

Веднъж попаднал в тялото, алуминият се отлага в костите, белите дробове, черния дроб и мозъка. Бъбреците успяват да филтрират голяма част от него, но все пак нещо се промъква през тях.

Трябва ли да се тревожим?

Според специалистите алуминият е токсичен само при прекалено често излагане на въздействието му. Това се отнася до работещите в индустрията, свързана с този метал, тъй като те го вдишват, и до пациенти с бъбречна недостатъчност, при които може да се появи заболяване на нервната система под влияние на алуминия, съдържащ се в продуктите за диализа. Смята се също, че е възможно с него да са свързани болестта на Алцхаймер и възпалителните чревни заболявания.

  • Алуминият е токсичен метал, който не доставя нищо ценно на организма. Той се съдържа в малки количества във въздуха, храните, козметичните продукти и някои лекарства.

В храните

Алуминият, съдържащ се в почвата, преминава в растенията, особено в житните култури и зеленчуците, дори и да са от биологично производство. Освен това той може да попадне в храните чрез амбалажа и кухненските прибори, най-вече под влияние на топлината и когато хранителните продукти са кисели.
За щастие само 0,01 до 1% от погълнатия алуминий преминава през храносмилателния тракт.

  • Световната здравна организация определя за гранична седмична доза 1 мг на килограм телесно тегло. За възрастен човек, тежащ 60 кг, това означава, че той не бива да поглъща повече от 60 мг алуминий седмично. Тази доза се надхвърля при едва 1,6 % от децата и 0,2% от възрастните.

алуминиевото фолио

Полезни съвети

За да сготвите кисели продукти като домати или кайсии, използвайте съдове и прибори от неръждаема стомана или керамични. За предпочитане са стъклените буркани, когато правите консерви.

Заменете алуминиевото фолио с хартия за печене, ако искате да приготвите нещо във фурната.

Гледайте добре етикетите – алуминият в добавките към храните е обозначен с Е173, от Е520 до Е523, Е541, от Е554 до Е556, Е558, Е559 и Е1452.

 

В козметичните продукти

Можем да открием опасния метал в лаковете за нокти, слънцепредпазните кремове, боите за коса и особено в дезодорантите против изпотяване, които съдържат алуминиеви соли. Около 18% от алуминия успява да проникне в кожата, когато по нея има микро разранявания, например след бръснене или епилация. На производителите на козметични продукти е наложено да не влагат повече от 0,6% алуминий.

  • Две научни изследвания създават тревога около дезодорантите. Едното е английско. Заключението му е, че продължителната употреба на дезодорант, съдържащ алуминиеви соли, води до повишен риск от рак на млечната жлеза.
  • Другото е швейцарско и според него след 9-седмична употреба на такъв продукт клетките на млечната жлеза добиват характеристиката на ракови клетки. Проучванията продължават.

 

дезодорантите против изпотяване

 

Полезни съвети

Докато този въпрос все още не е категорично изяснен, използвайте дезодоранти, които не пречат на изпотяването, още повече че чрез него се елиминира част от алуминия, съдържащ се в организма.

Избирайте дезодоранти, на които пише „без алуминиеви соли”, а не само „без алуминиев хлорхидрат”.

 

В лекарствата

Някои медикаменти против киселини съдържат много алуминий и ако ги взимате редовно, бързо ще надхвърлите допустимата безопасна доза.


Полезни съвети

Можете да приемате такива лекарства само епизодично и без да ги съчетавате със сок от портокали или лимон – плодове, които увеличават абсорбцията на алуминия.

 

Във ваксините

Алуминият се използва във ваксините, за да усили имунната реакция на организма, например във ваксините против дифтерия, тетанус, полиомиелит, против хепатит А и В, против папиломавирус и др. Подозира се, че алуминиевите съставки могат да доведат до мускулни и ставни болки, обща умора, смущения в съня и неврокогнитивни проблеми. Въпреки това ползата от ваксинациите е много по-голяма от евентуалното въздействие на алуминия.

 

Къде има най-много алуминий?

  • Подправки – 145 мг/кг
  • Морски дарове – 21,1 мг/кг
  • Магданоз и копър – 19 мг/кг
  • Шоколад – 15,6 мг/кг
  • Млечни продукти – 6,5 мг/кг
  • Повечето зеленчуци – от 5 до 150 мг/кг
Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
20 фев 2020
Последни новини