4 °C

Серният диоксид и човешкото здраве: Какви са фактите?

Серният диоксид е основен замърсител на въздуха и оказва опасно въздействие върху човешкото здраве.

Едно международно изследване от август миналата година, нареди България в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Тези дни бе съобщено, че пределно допустимите норми на серен диоксид отново са надхвърлени двойно в Перник. 

Какво представлява серният диоксид?

Серният диоксид - съединение на сяра с кислород в състав SO2 - при нормални условия е безцветен газ с характерна остра миризма на горяща клечка кибрит. Той е реактивен замърсител на въздуха, тоест лесно взаимодейства с други вещества. Разтваря се във вода като образува нестабилната серниста киселина.

Най-чести източници на емисиите серен диоксид са от изгарянето на изкопаеми горива, съдържащи сяра, като въглища и нефт и естествената вулканична активност. Антропогенното замърсяване със сяра обаче надвишава два пъти природното.

Повечето серен диоксид във въздуха идва от изгарянето на въглища и нефт в електроцентралите. Емитира се и от влакове, големи кораби и всякакви двигатели, които са на гориво с високо съдържание на сяра.

Графиката представлява съвкупност от оценки за минали и бъдещи антропогенни глобални емисии на серен диоксид. Оценките на Cofala et al са за проучвания на чувствителността на политиките за емисиите SO2, CLE: за действащото законодателство, MFR: за максимално възможното намаление. RCPs (представителни пътища на концентрациите). Данните се използват в симулации за последния (2013-2014) 5-ти доклад на IPCC. 

Серният диоксид се използва като консервант за някои плодове и зеленчуци като се превръща в течност под налягане.

SO2 и други серни оксиди могат да реагират с други съединения в атмосферата, за да образуват фини частици, които намаляват видимостта и образуват смог.

Серният диоксид и азотните оксиди реагират с вещества в атмосферата и образуват киселинни дъждове.

SO2 е токсичен и представлява заплаха за здравето на хората, животните и растенията. Различните животни реагират различно - плъховете са най-устойчиви, а морските свинчета са най-чувствителни, човекът е по средата между двата вида. 

Как влияе серният диоксид на човешкото здраве? Симптоми

Серният диоксид дразни кожата и лигавиците на очите, носа, гърлото и белите дробове.

Чести симптоми са болка при дълбоко вдишване, кашлица, дразнене в гърлото и затруднено дишане. Високите концентрации на SO2 могат да повлияят на белодробната функция, да влошат пристъпите на астма и съществуващите сърдечни заболявания при чувствителните групи. 

Симптомите на отравяне със серен диоксид са хрема, кашлица, дрезгавост, силна болка в гърлото. При вдишване на серен диоксид с по-висока концентрация - задушаване, нарушение на речта, затруднено преглъщане, повръщане, остър белодробен оток. Този газ може да реагира и с други химикали във въздуха и да се промени до малка частица, която може да попадне в белите дробове и да причини подобни ефекти. Подозира се, че излагането на високи концентрации серен диоксид може да причини генетични дефекти. Систематичен преглед от 2011 г. заключава, че излагането на серен диоксид е свързано с преждевременно раждане.

Доказателствата относно хроничната интоксикация са противоречиви, понякога, дори честото излагане на по-високи концентрации не изглеждат толкова вредно, колкото непрекъснато излагане на по-ниски, по-поносими концентрации, според изследване, публикувано в Arch. Indust. Hyg. & Occupational Med.

Какво се случва, когато се излагаме на серен диоксид?

Краткосрочно:

Краткосрочното дишане на серен диоксид може да причини:

• Изгаряне на носа, гърлото и белите дробове
• Затруднено дишане
• Увреждане на дихателната система
• Излагането на много високи нива на серен диоксид може да бъде опасно за живота.

Дългосрочно:

Дългосрочното излагане на серен диоксид може да причини:

• Промени във функцията на белите дробове
• Намалена плодовитост при жените и мъжете
• Загуба на обоняние
• Главоболие и виене на свят
• Гадене и повръщане
• Бронхит и задух

Кой е изложен на риск? 

Чувствителните към серен диоксид са:

  1. Хората с белодробни заболявания като астма, хроничен бронхит и емфизем обикновено имат по-сериозни последици за здравето при по-високи нива на SO2.

  2. Децата са изложени на по-висок риск от излагане на SO2, защото белите им дробове все още се развиват. Освен това е по-вероятно да имат астма, която може да се влоши при излагане на SO2.

  3. Възрастните хора може да бъдат по-силно засегнати от излагане на SO2, вероятно защото по-често имат предшестващи белодробни или сърдечно-съдови заболявания.

  4. Активните хора от всички възрасти, които спортуват или работят на открито, имат по-висока експозиция на серен диоксид, отколкото хората, които са по-малко активни.

Кредит: EPA

Какви са въздействието върху околната среда на SO2 и други серни оксиди?

При високи концентрации газообразните SOx могат да навредят на дърветата и растенията, повреждайки листата им и намалявайки растежа им като отравят почвата.

SO2 и другите серни оксиди могат да допринесат за образуването на киселинни дъждове, които са опасни за чувствителните екосистеми.

Пределно допустимата концентрация (ПДК) на серен диоксид

Според "Наредба № 2 за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места", Държавен вестник, брой 43 от 27.V, пределно допустимите концентрации на серен диоксид във въздуха са:

• средногодишно 0,05 мг/куб. м;

• средноденонощно 0,15 мг/куб. м;

• максимално еднократно 0,50 мг/куб. м;

Проблемът е, че според проучване, публикувано в The Lancet, средният праг за възприятие на миризмата може да надвиши ПДК (21 мг/м3), а при някои хора прагът е значително по-висок от средната стойност. Следователно може да се очаква, че използването на широко разпространените филтриращи респиратори ще доведе до прекомерно излагане на серен диоксид заради закъсняла подмяна на газовите филтри и въобще за използването на някакви защитни мерки. Затова е добре да се съобщава навреме за повишаването на нивото на серен диоксид и да се използва много по-ефективна промяна в технологиите и колективната защита.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини