7 °C

Колко убива в Европа и у нас замърсяването с фини прахови частици и серен диоксид - ново изследване

Ограничаването на замърсяването на въздуха до препоръчваните от СЗО нива може да предотврати 50 000 преждевременни смъртни случая годишно в Европа, съобщиха АФП и фондация "Томсън Ройтерс".

Учени сравниха повече от 800 града по риска от ранна смърт, предизвикана от два разпространени замърсителя - азотен диоксид, изхвърлян от автомобилите, и фините прахови частици, каквито се образуват от дим, прах и сажди. Изследването е публикувано в списание "Лансет планетари хелт".

Сравнителни схеми показват положението в градовете и данни за качеството на въздуха.
"Градовете са центрове на замърсяването на въздуха" - каза ръководителят на изследването Марк Нюуанжън от Института по глобално здраве в Барселона. Той добави, че се надява изследването им да допринесе хората да осъзнаят опасността от "тихия убиец".

Учените са използвали конкретни данни за качеството на въздуха за всеки град, за да изчислят какъв процент смъртни случаи може да бъде приписан на излагането на азотен двуокис и на фините прахови частици. Около 51 000 преждевременни смъртни случая от фини прахови частици и 900 от азотен диоксид могат да бъдат предотвратени годишно, ако замърсяването влезе в нормите, определени от СЗО.

Средно 84 процента от населението в градовете е изложено над препоръчваните от СЗО норми за праховите частици и 9 процента за азотния двуокис.

Препоръчваната от СЗО граница за частиците PM2,5 е 10 микрограма/м3.

Мадрид оглавява списъка на жертвите заради азотен двуокис със 7 процента от смъртните случаи, причинени от този замърсител. Следват Антверпен, Торино, Париж и Милано.

Градове в долината на река По в Италия, Южна Полша и Източна Чехия са с най-висок риск от смърт заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици с източник промишленост или отопление.

Северноевропейски държави като Исландия, Норвегия и Швеция са с градовете с най-ниска смъртност заради замърсяване на въздуха.

София е на 81-о място по предотвратими преждевременни смъртни случаи заради замърсяване с фини прахови частици - 980 при най-ниско ниво и 528 при спазена норма на СЗО, а Перник - на 133-о съответно с 69 и 32. Средното годишно ниво на фините прахови частици за София е 17.0, за Перник и Видин 15,3, за Хасково 14,5, а за Русе - 14,2. В изследването са обхванати и други български градове. Данните за тях могат да бъдат видени на адрес isglobalranking.org/ranking/bulgaria.

Около седем милиона души умират преждевременно в света всяка година заради мръсен въздух. Затова ООН призова рискът от него да бъде считан за въпрос на човешки права.
Изследването насочва към скрития ефект на замърсяването на въздуха в градовете върху здравето. Специалистите призовават градските власти да вземат мерки за намаляване на използването на изкопаеми горива, насърчаване на по-екологичен транспорт и да инвестират в зелени пространства.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
05 мар 2021
Последни новини