Колко убива в Европа и у нас замърсяването с фини прахови частици и серен диоксид - ново изследване

Ограничаването на замърсяването на въздуха до препоръчваните от СЗО нива може да предотврати 50 000 преждевременни смъртни случая годишно в Европа, съобщиха АФП и фондация "Томсън Ройтерс".

Учени сравниха повече от 800 града по риска от ранна смърт, предизвикана от два разпространени замърсителя - азотен диоксид, изхвърлян от автомобилите, и фините прахови частици, каквито се образуват от дим, прах и сажди. Изследването е публикувано в списание "Лансет планетари хелт".

Сравнителни схеми показват положението в градовете и данни за качеството на въздуха.
"Градовете са центрове на замърсяването на въздуха" - каза ръководителят на изследването Марк Нюуанжън от Института по глобално здраве в Барселона. Той добави, че се надява изследването им да допринесе хората да осъзнаят опасността от "тихия убиец".

Учените са използвали конкретни данни за качеството на въздуха за всеки град, за да изчислят какъв процент смъртни случаи може да бъде приписан на излагането на азотен двуокис и на фините прахови частици. Около 51 000 преждевременни смъртни случая от фини прахови частици и 900 от азотен диоксид могат да бъдат предотвратени годишно, ако замърсяването влезе в нормите, определени от СЗО.

Средно 84 процента от населението в градовете е изложено над препоръчваните от СЗО норми за праховите частици и 9 процента за азотния двуокис.

Препоръчваната от СЗО граница за частиците PM2,5 е 10 микрограма/м3.

Мадрид оглавява списъка на жертвите заради азотен двуокис със 7 процента от смъртните случаи, причинени от този замърсител. Следват Антверпен, Торино, Париж и Милано.

Градове в долината на река По в Италия, Южна Полша и Източна Чехия са с най-висок риск от смърт заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици с източник промишленост или отопление.

Северноевропейски държави като Исландия, Норвегия и Швеция са с градовете с най-ниска смъртност заради замърсяване на въздуха.

София е на 81-о място по предотвратими преждевременни смъртни случаи заради замърсяване с фини прахови частици - 980 при най-ниско ниво и 528 при спазена норма на СЗО, а Перник - на 133-о съответно с 69 и 32. Средното годишно ниво на фините прахови частици за София е 17.0, за Перник и Видин 15,3, за Хасково 14,5, а за Русе - 14,2. В изследването са обхванати и други български градове. Данните за тях могат да бъдат видени на адрес isglobalranking.org/ranking/bulgaria.

Около седем милиона души умират преждевременно в света всяка година заради мръсен въздух. Затова ООН призова рискът от него да бъде считан за въпрос на човешки права.
Изследването насочва към скрития ефект на замърсяването на въздуха в градовете върху здравето. Специалистите призовават градските власти да вземат мерки за намаляване на използването на изкопаеми горива, насърчаване на по-екологичен транспорт и да инвестират в зелени пространства.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини