4 °C

Причинителят на коклюш се превръща в супербактерия, преупреждават учени

Започва като обикновена настинка, но не свършва като такава. Магарешка кашлица, известна още като „100-дневна кашлица“ - коклюш, е силно заразна бактериална болест, която заразява милиони хора по света, убивайки десетки хиляди всяка година.

Ваксините, които ни предпазват от причинителя на коклюша Bordetella pertussis, съществуват още от средата на 20 век. За съжаление обаче Bordetella pertussis изглежда се променя.

В новото първо световно изследване екип от австралийски учени е открил, че щамовете на Bordetella pertussis се адаптират към настоящата ацелуларна ваксина (ACV), използвана в Австралия, която е подобна на ваксините, използвани за магарешка кашлица в други страни по света., съобщава Science Alert.

„Установихме, че щамове Bordetella pertussis се развиват, за да подобрят преживяемостта си, независимо дали човек е ваксиниран или не“, обяснява микробиологът Лоранс Луу от UNSW.

"Казано по-просто, бактериите, които причиняват магарешка кашлица, стават по-добри в укриването и по-добри в храненето - те се превръщат в супербактерия."

Според откритията, изследваните щамове произвеждат повече протеини, свързващи хранителни вещества и транспортни протеини, но по-малко имуногенни протеини, в сравнение с предишни изследвания на бактерията.

Изследователите твърдят, че тези нови промени в Bordetella pertussis означават, че бактериите могат да бъдат „метаболитно по-подходящи“ от предишните поколения и могат по-ефективно да усвояват хранителните вещества от гостоприемниците, като избягват реакциите на имунната система на гостоприемника.

Освен това, тъй като еволюиращите форми може да не предизвикват имунната реакция в голяма степен, възможно е хората да пренасят инфекцията без да осъзнават, тъй като ще се проявят по-малко симптоми.

„Бактериите все още може да ви колонизират и оцеляват, без да причиняват болестта“, казва Луу.

"Вероятно не бихте разбрали, че сте заразени с магарешка кашлица, защото нямате симптомите."

Новото проучване се основава на множество открития, направени от изследователи на UNSW през последните години, включително откритието, че щамовете Bordetella pertussis в Китай се развиват чрез селекционен натиск и че щамовете без повърхностен протеин, наречен пертактин (към който са насочени ваксините против коклюш), имат еволюционно предимство.

Всичко това звучи доста страшно, а най-новото проучване на супербактериите като цяло показва, че те вече са отговорни за разболяването на 3 милиона души в САЩ всяка година, като около 35 000 от тях не преживяват заразата.

Екипът на UNSW казва, че няма нужда от паника относно коклюша. Bordetella pertussis все още не е супербактерия и настоящите ваксини все още действат. Но изследователите подчертават, че следва да бъдат разработени нови ваксини в следващите пет до 10 години, за да се противопоставят на промените с Bordetella pertussis.

"В момента ваксините все още са много ефективни срещу настоящите щамове", каза Луу пред The ​​Sydney Morning Herald.

"В бъдеще ще се нуждаем от нова ваксина за борба с тези щамове, тъй като те продължават да се развиват."

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини