2 °C

Странни обекти забелязани в центъра на Млечния път

Има нещо много странно в центъра на Млечния път.

Като за начало обкръжението на една свръхмасивна черна дупка е необичайно място, но сега астрономите открили и 6 обритиращи около Стрелец А обекта, които не приличат на нищо друго в галактиката. Те са толкова странни, че са обособени в напълно нов клас – астрономите ги наричат G обекти.

Първите два обекта G1 и G2 привлекли за пръв път вниманието на учените преди близо две десетилетия, като необичайните им орбити и странна природа постепенно продължили да приковават интереса и през следващите години.

Изглеждали като гигантски газови облаци с ширина 100 астрономически единици, но не се държели като такива.

“Обектите изглеждаха като газ, но се държаха като звезди”, казва физикът и астроном Андреа Гез от Университета в Калифорния, Лос Анджелис.

Тя и колегите и изследват галактическия център от над 20 години. Сега, на база събраните данни, екип астрономи, оглавяван от Анна Сиарло идентифицирал още 4 подобни обекта G3, G4, G5 и G6.

Орбитите им са напълно различни от тези на G1 и G2. Като цяло G обектите имат орбитален период от 170 до 1 600 години.

Все още не е ясно какво точно представляват, но според Гез фактът, че G2 е останал непокътнат при достигане на най-близката си точка с черната дупка, е красноречив.

“В най-близката си точка имаше много силен отпечатък. Бяхме го наблюдавали и преди, и не изглеждаше толкова странно, докато не разгледахме по отблизо черната дупка – тогава той се издължи, а голяма част от газа се разпокъса. Превърна се от един напълно безобиден обект – когато се намираше все още на разстояние от черната дупка – в нещо изкривено при най-близката си среща с нея, изгуби външната си обвивка, а сега отново става по-компактен”, казва тя.

Първоначално било смятано, че G2 е облак водороден газ, който ще бъде разкъсан и унищожен от Стрелец А, предизвиквайки зрелищни фойерверки. Но нищо такова не се случило.

Астрономите вярват, че отговорът се крие в масивните двоични звезди. През повечето време бинарните звезди, заключени в обща орбита, водят безинтересно съществуване. Но понякога – подобно на сблъскващи се бинарни черни дупки – не също се сблъскват помежду си и образуват една голяма звезда.

Когато това се случи, те произвеждат огромен облак газ и прах, който обгражда новосформираната звезда в продължение на милион години след сблъсъка.

“Нещо трябва да е поддържало компактността на G2 и да му е позволило да преживее близката си среща с черната дупка”, казва Сиарло. “Това е доказателство за наличието на звезден обект във вътрешността на G2”.

А останалите 5 обекта? Възможно е същото да важи и за тях. Повечето звезди в галактическия център са масивни, а голяма част от тях и бинарни. Екстремните гравитационни сили около Стрелец А, може да са достатъчни за дестабилизиране на бинарните им орбити.

Възможно е сливането на звезди да е много по-често срещано явление във Вселената, отколкото сме предполагали.

Черните дупки може би насърчават сливането на бинарни звезди. Възможно е голяма част от звездите, които сме наблюдавали без да разбираме, да са продукт на подобни сливания.

Изглежда G обектите имат доста общи неща, каквото и да представляват. Съществуват още толкова много въпроси за изясняване, като мистериозните фойерверки от Стрелец А през изминалата година.

Дали не са били закъсняла реакция от апсидата на G2? Ще трябва да продължим да наблюдаваме странната малка свръхмасивна черна дупка внимателно, за да видим на какво ще се натъкнем.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини