-2 °C

Странни обекти забелязани в центъра на Млечния път

Има нещо много странно в центъра на Млечния път.

Като за начало обкръжението на една свръхмасивна черна дупка е необичайно място, но сега астрономите открили и 6 обритиращи около Стрелец А обекта, които не приличат на нищо друго в галактиката. Те са толкова странни, че са обособени в напълно нов клас – астрономите ги наричат G обекти.

Първите два обекта G1 и G2 привлекли за пръв път вниманието на учените преди близо две десетилетия, като необичайните им орбити и странна природа постепенно продължили да приковават интереса и през следващите години.

Изглеждали като гигантски газови облаци с ширина 100 астрономически единици, но не се държели като такива.

“Обектите изглеждаха като газ, но се държаха като звезди”, казва физикът и астроном Андреа Гез от Университета в Калифорния, Лос Анджелис.

Тя и колегите и изследват галактическия център от над 20 години. Сега, на база събраните данни, екип астрономи, оглавяван от Анна Сиарло идентифицирал още 4 подобни обекта G3, G4, G5 и G6.

Орбитите им са напълно различни от тези на G1 и G2. Като цяло G обектите имат орбитален период от 170 до 1 600 години.

Все още не е ясно какво точно представляват, но според Гез фактът, че G2 е останал непокътнат при достигане на най-близката си точка с черната дупка, е красноречив.

“В най-близката си точка имаше много силен отпечатък. Бяхме го наблюдавали и преди, и не изглеждаше толкова странно, докато не разгледахме по отблизо черната дупка – тогава той се издължи, а голяма част от газа се разпокъса. Превърна се от един напълно безобиден обект – когато се намираше все още на разстояние от черната дупка – в нещо изкривено при най-близката си среща с нея, изгуби външната си обвивка, а сега отново става по-компактен”, казва тя.

Първоначално било смятано, че G2 е облак водороден газ, който ще бъде разкъсан и унищожен от Стрелец А, предизвиквайки зрелищни фойерверки. Но нищо такова не се случило.

Астрономите вярват, че отговорът се крие в масивните двоични звезди. През повечето време бинарните звезди, заключени в обща орбита, водят безинтересно съществуване. Но понякога – подобно на сблъскващи се бинарни черни дупки – не също се сблъскват помежду си и образуват една голяма звезда.

Когато това се случи, те произвеждат огромен облак газ и прах, който обгражда новосформираната звезда в продължение на милион години след сблъсъка.

“Нещо трябва да е поддържало компактността на G2 и да му е позволило да преживее близката си среща с черната дупка”, казва Сиарло. “Това е доказателство за наличието на звезден обект във вътрешността на G2”.

А останалите 5 обекта? Възможно е същото да важи и за тях. Повечето звезди в галактическия център са масивни, а голяма част от тях и бинарни. Екстремните гравитационни сили около Стрелец А, може да са достатъчни за дестабилизиране на бинарните им орбити.

Възможно е сливането на звезди да е много по-често срещано явление във Вселената, отколкото сме предполагали.

Черните дупки може би насърчават сливането на бинарни звезди. Възможно е голяма част от звездите, които сме наблюдавали без да разбираме, да са продукт на подобни сливания.

Изглежда G обектите имат доста общи неща, каквото и да представляват. Съществуват още толкова много въпроси за изясняване, като мистериозните фойерверки от Стрелец А през изминалата година.

Дали не са били закъсняла реакция от апсидата на G2? Ще трябва да продължим да наблюдаваме странната малка свръхмасивна черна дупка внимателно, за да видим на какво ще се натъкнем.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини