-2 °C

Това дърво е на практика безсмъртно. Или поне не старее

С течение на времето дървото Ginkgo biloba - добре познатотото гинко, не се променя. В продължение на десетки милиони години и многобройни масови изчезвания, това "ботаническо чудо" остава неизменно, непроменено "живо изкопаемо", докато светът остарява около него.

Дървото гинко е практически безсмъртно и това не е преувеличение. Както се оказва, отделните дървета живеят над 1000 години, а според някои изчисления дори 3000, а сега най-подробното проучване до момента предполага, че техният живот е теоретично неограничен. Защото не остаряват.

Стареенето и смъртта са естествена част от живота в този свят, но някои растения като гинко показват малко признаци на остаряване.

Въпреки че с течение на годините тези дървета правят по-тънки годишни пръстени, изследователите са открили твърде малка разлика в способността им да фотосинтезират, да правят семена, да пускат листа или да устояват на болести в сравнение с по-младите дървета.

Всъщност, изследвайки тъканни проби от девет дървета гинко на възраст до над 600 години, екипът изобщо не успял да намери доказателства за стареене или влошаване.

"При хората, с напредване на възрастта, имунната ни система започва да не е толкова добра", каза биологът Ричард Диксън от Университета в Северен Тексас пред "Ню Йорк Таймс" и добави, че "имунната система в тези дървета, въпреки че те са" на 1000 години, изглежда като на 20-годишно дърво."

В новото изследване учените анализирали съдовия камбий на дървото - тънък слой тъкан в ствола, който произвежда нова кора и дървесина. Този регион съдържа клетки, които са подобни на стволовите клетки при животните, макар и далеч по-малко проучени на молекулно ниво.

За да разберат как камбриумът се променя с възрастта, изследователите изследвали камериумната активност на всеки индивид, нивата на хормоните и гените, свързани с резистентността, както и транскрипционните фактори, свързани с клетъчната смърт.

През всички дървесни възрасти те не откриха значителна разлика в генната активност или устойчивостта на болести. Всъщност единственото, което наистина се променяло, била ширината на пръстените на дървото, която изглежда рязко намалява през първите 100 - 200 години и продължава с по-бавен спад през следващите няколкостотин години.

Но това не означава, че цялостния растеж се забавя. Интересно е, че вторичният растеж на дърветата не показва спад от 10 до 600-годишните гинко.

"Изглежда, че съдовият камбий в G. biloba може да запази способността за непрекъснат растеж в продължение на стотици години или дори хилядолетия“, пишат авторите. Според тях именно това позволява на дървото да "избегне стареенето на цялото растение“.

Това не означава, че дръвчетата гинко никога няма да умрат, а само че те вероятно няма да умрат от старост.  Гинко обикновено загиват от други външни фактори - вятър, пожар, мълния, болест или изсичане, което между другото е довело вида до ръба на изчезване в съвременността.

"Стареенето не е проблем за този вид", каза физиологът по растенията Серги Муне-Бош, който не е участвал в изследването, каза пред Science. "Най-важният проблем, с който трябва да се справя, е стресът."

Какво се случва с дървото гинко след 600 години живот обаче, все още не се знае. Съществува вероятност този древен дървесен вид да започне да показва признаци на молекулярно стареене в напредналата си възраст. Ще са необходими допълнителни изследвания, за да научим какво се случва с това специално дърво в течение на неговия дълъг, дълъг живот.

Проучването е публикувано в PNAS.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини