3 °C

Това дърво е на практика безсмъртно. Или поне не старее

С течение на времето дървото Ginkgo biloba - добре познатотото гинко, не се променя. В продължение на десетки милиони години и многобройни масови изчезвания, това "ботаническо чудо" остава неизменно, непроменено "живо изкопаемо", докато светът остарява около него.

Дървото гинко е практически безсмъртно и това не е преувеличение. Както се оказва, отделните дървета живеят над 1000 години, а според някои изчисления дори 3000, а сега най-подробното проучване до момента предполага, че техният живот е теоретично неограничен. Защото не остаряват.

Стареенето и смъртта са естествена част от живота в този свят, но някои растения като гинко показват малко признаци на остаряване.

Въпреки че с течение на годините тези дървета правят по-тънки годишни пръстени, изследователите са открили твърде малка разлика в способността им да фотосинтезират, да правят семена, да пускат листа или да устояват на болести в сравнение с по-младите дървета.

Всъщност, изследвайки тъканни проби от девет дървета гинко на възраст до над 600 години, екипът изобщо не успял да намери доказателства за стареене или влошаване.

"При хората, с напредване на възрастта, имунната ни система започва да не е толкова добра", каза биологът Ричард Диксън от Университета в Северен Тексас пред "Ню Йорк Таймс" и добави, че "имунната система в тези дървета, въпреки че те са" на 1000 години, изглежда като на 20-годишно дърво."

В новото изследване учените анализирали съдовия камбий на дървото - тънък слой тъкан в ствола, който произвежда нова кора и дървесина. Този регион съдържа клетки, които са подобни на стволовите клетки при животните, макар и далеч по-малко проучени на молекулно ниво.

За да разберат как камбриумът се променя с възрастта, изследователите изследвали камериумната активност на всеки индивид, нивата на хормоните и гените, свързани с резистентността, както и транскрипционните фактори, свързани с клетъчната смърт.

През всички дървесни възрасти те не откриха значителна разлика в генната активност или устойчивостта на болести. Всъщност единственото, което наистина се променяло, била ширината на пръстените на дървото, която изглежда рязко намалява през първите 100 - 200 години и продължава с по-бавен спад през следващите няколкостотин години.

Но това не означава, че цялостния растеж се забавя. Интересно е, че вторичният растеж на дърветата не показва спад от 10 до 600-годишните гинко.

"Изглежда, че съдовият камбий в G. biloba може да запази способността за непрекъснат растеж в продължение на стотици години или дори хилядолетия“, пишат авторите. Според тях именно това позволява на дървото да "избегне стареенето на цялото растение“.

Това не означава, че дръвчетата гинко никога няма да умрат, а само че те вероятно няма да умрат от старост.  Гинко обикновено загиват от други външни фактори - вятър, пожар, мълния, болест или изсичане, което между другото е довело вида до ръба на изчезване в съвременността.

"Стареенето не е проблем за този вид", каза физиологът по растенията Серги Муне-Бош, който не е участвал в изследването, каза пред Science. "Най-важният проблем, с който трябва да се справя, е стресът."

Какво се случва с дървото гинко след 600 години живот обаче, все още не се знае. Съществува вероятност този древен дървесен вид да започне да показва признаци на молекулярно стареене в напредналата си възраст. Ще са необходими допълнителни изследвания, за да научим какво се случва с това специално дърво в течение на неговия дълъг, дълъг живот.

Проучването е публикувано в PNAS.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини