Учени предупредиха за още една смъртоносна опасност от аспирина

Както следва от нови откритията на група учени от университета в Чианг Гонг и техните колеги от САЩ, дори в малки дози аспиринът може да причини изключително опасен инцидент, често с летален изход. 

Специалистите са анализирали 13 клинични проучвания, включващи над 134 хиляди пациенти. Оказа се, че рискът от използване на аспирин като профилактика на сърдечно-съдови заболявания значително надвишава ползата.

Това е така, защото според новото изследване приемът на аспирин може да предизвика мозъчен кръвоизлив. Вътрешночерепният кръвоизлив е особено опасен, казват лекарите. Такъв ефект при приемане на аспирин може да се наблюдава при пациенти с ниско тегло.

Рисковете се увеличават дори при ниска дозировка на лекарството, тоест около 75-100 mg. 

По-рано обаче беше съобщено, че аспиринът, според други лекари, е в състояние няколко пъти да повиши ефективността на имунотерапията, както и самостоятелно да се бори с левкемия, рак на дебелото черво и редица други тумори и да увеличи шансовете за оцеляване след химиотерапия. 

От друга страна, много регулаторни органи вече не препоръчват или дори забраняват приема на аспирин, тъй като той може да причини кървене, инсулти и язви.Т

Така че в малки дози аспиринът може да се използва от определени пациенти за предотвратяване на инфаркти. Сега таблетките с дозировка 80-150 mg са известни в медицината като "сърдечен аспирин". 

Освен това той предотвратява образуването на кръвни съсиреци, като предотвратява „слепването на тромбоцитите“. Половината от полезните свойства на аспирина обаче са свързани и с профилактика на рака. 

Но не забравяйте, че има различни данни относно неконтролирания прием на аспирин. Някои лекари вече  предупреждават пациентите срещу употребата му, тъй като освен всичко друго може да причини сериозно кървене. 

Употребата на аспирин при деца може да доведе до развитие на тежка патология - синдром на Reye. Във всеки случай трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да вземете решение за приемане на някакво лекарство.

Източник: zdrave.to

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини