14 °C

Раздават донорски карти и в Първомай

По време на кампанията "Да! За живот!" и в Първомай. както в много градове на страната, се раздават карти, с които се изразява приживе волята на човек да дари органи за трансплантация. Желаещите могат да си вземат донорска карта от фронт офиса в Общинска администрация.Част от картите са предоставени на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

Чрез тази карта всеки български гражданин може да изрази съгласие за донорство в случай на настъпила и медицински констатирана мозъчна смърт. Картите са част от инициативите в рамките на Националната информационна кампания в подкрепа и донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, в която БЧК е партньор на Министерството на здравеопазването. За лекарите и институциите тази карта няма официална стойност, но е знак за близките каква е волята на човека приживе.

Кампанията стартира в началото на ноември и ще продължи до 5 декември 2019 г.

Целта й е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.У нас в момента близо 1200 души чакат за трансплантация на органи. От началото на 2019 г. са извършени 32 трансплантации от трупен и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Чо
    човек
    5 -1
    14:46, 19 ное 2019
    Каквито и глупави неща да измисляте като карти здр книжки и други тъпотии и с калпавата здр реформа начело нищо няма да тръгне напред.След като всичко в здравеопазването стана пари ,няма как да се случи и тая работа с донорството.Спрете да гушите с пари некадърните доктори,спрете да слагате граници, бройки и лимити на легла, болници и отделения.
  • 2
    Цъ
    Цъцъров
    3 -1
    20:47, 19 ное 2019
    Днес забърсахме за 72 часа ваша бизнесменка кандидат за общински съветник от листата на Илия Ганчев. В дома и намерихме 2 и половина милиона лева в брой. Очаквайте Драгойновски оранжерийни специалисти обичащи рибните астия.
  • 3
    Из
    Изумена
    0 0
    14:28, 21 ное 2019
    Изуменъсъм,защо тези донорски карти са дадени в училище?Някой ще поясни ли?
Последни новини