Мистерията на женския оргазъм получи ново обяснение

Един от най-спорните въпроси в еволюцията на човешката сексуалност е: Защо съществува женският оргазъм? Исторически игнорирана и пренебрегвана от учените, ролята на клитора в сексуалната възбуда остава обвита в мистерия и до днес.

За разлика от мъжете, чиято сперма е от решаващо значение за репродукцията, жените не се нуждаят от оргазъм, за да имат деца, а в огромната част от случаите нормалният полов акт не стимулира клитора им достатъчно, за да достигнат кулминация.

Така че защо изобщо съществува? Днес съществуват две широки и конкуриращи се теории, като и двете имат своите ограничения.

В зависимост от това, в което вярвате, женският оргазъм или се е развил, за да помогне за избора на най-добрата половинка, или е просто страничен продукт от мъжкия оргазъм - остатък от древното ни минало, който вече не изпълнява никаква еволюционна функция, подобно на зърната на мъжете.

Но може би, просто може би има друго обяснение, което пропускаме. Ученият Рой Левин от Обединеното кралство предлага нова, актуализирана роля за клитора.

„Въпреки многобройните съвременни разкази, които характеризират активирането на сексуалната възбуда на човека от женски пол чрез стимулация на клитора, изглежда никой не се е позовал на него, който да участва в конкретна репродуктивна роля“, пише той.

„Почти всички повтарят мантрата, че „клиторът е единственият човешки орган, чиято единствена функция е получаване на сексуално удоволствие ".

Левин анализира скорошни изследвания и обратно на това твърди, че клиторът съществува еднакво както за наслада, така и за възпроизводство. Това е голямо предизвикателство за съвременните теории и вярвания, но Левин смята, че е време да преразгледаме доказателствата.

Когато клиторът за първи път се споменава през 1500-те, погрешно се смята, че има роля в пикочните пътища, а някои лекари твърдят, че изобщо не съществува при здрави жени.

В днешно време знаем много повече за тази част от женската анатомия, но фиксирането върху ролята ѝ в сексуалното удоволствие може да е маскирало по-фина функция: способността ѝ да транспортира и задържа мъжки сперматозоиди.

Преди силно чувствителният клитор да достигне зенит от сексуално удоволствие, последните проучвания показват, че той предизвиква активиране във всички основни мозъчни системи, включително области, които участват във възбуда, възнаграждаване, памет, познание и социално поведение.

Тази широка мозъчна дейност след това води до генитални промени, като увеличен приток на кръв и кислород, както и топлина и овлажняване. Когато се доближи до оргазъм, външната страна на влагалището също може да образува „оргазмична платформа“, повдигайки матката за настаняване на сперма, а по време на оргазъм мускулите на тазовото дъно ритмично се свиват.

Това не само предизвиква сексуална възбуда, обяснява Левин, а подготвя женското тяло за възпроизводство, осигурявайки най-голям потенциал за оплождане. Например, промените във формата на шийката на матката спират спермата да пътува в матката прекалено бързо, което позволява на сперматозоидите да станат по-силни и по-подвижни.

„Често повтарящата се мантра, че единствената функция на клитора е да предизвиква сексуално удоволствие, вече е остаряла“, казва Левин.

Някои проучвания показват, че след отделянето на окситоцин (хормон, свързан със сексуалната възбуда), течността се всмуква във фалопиевата тръба и когато съществува такъв тип промяна в налягането, бременността е значително по-вероятна.

Изследванията за плодовитост при други видове - плъхове, крави, кучета, коне и зайци, предполагат подобен транспорт и задържане на сперма. Сред котките, зайците и поровете, например, клиторът е разположен във влагалището и поне за тези животни изследванията сочат, че женският оргазъм е от съществено значение за раждането.

Изследване през 2019 г. установи, че женските зайци, които не са получавали оргазъм, овулирали с 30 процента по-малко, и това предполага, че в нашето далечно еволюционно минало женският оргазъм може да е стимулирал овулацията, помагайки ни да създадем ново потомство.

В днешно време обаче, когато човешкият клитор е мигрирал на ново място, такива ползи може да са изчезнали, да останали с амо оргазмите.

„Ако тази теория е вярна, казва еволюционният биолог Гюнтер Вагнер, никоя от тези по-стари идеи не е валидна." Левин от друга страна смята, че досегашната теория пропуска основната последователност на събитията.

„Това, което очевидно са пренебрегнали при формулирането на своята хипотеза, е, че клиторната стимулация активира чрез мозъка серия от физиологични промени, предшестващи индуцирането на оргазъм / овулация“, пише той, „и че тези промени подготвят човешкия генитален тракт за възможно влизане на сперма."

С други думи, клиторът се е преместил, но това не означава, че той вече не играе роля за плодовитостта. Мозъчната активност, наблюдавана при хора след оргазъм и физическите промени, които причинява, изглежда улесняват оцеляването на сперматозоидите.

Това е супер трудна, сложна тема.

Мистерията около женския оргазъм без съмнение ще продължи още много години. Но ако продължим да мислим за клитора само като за източник на удоволствие, може да не намерим отговорите, които търсим.

Изследването е публикувано в Clinical Anatomy.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини