НАСА отвори непокътнати лунни проби от 70-те

За пръв път от 40 години насам, учени на НАСА отвориха проба от луната, взета по време на мисиите Аполо. Благодарение на новите техники за анализ, появили се през тези 4 десетилетия, ценният артефакт може да ни осигури нови прозрения за най-близкото до Земята космическо тяло.

Пробата реголит, наречена просто 73002, бе разпечатана на 5-ти ноември. Тя е взета от астронавтите Джийн Чернан и Джак Шмит, участвали в мисията Аполо 17 през декември 1972, които пробили с 4-сантиметрова тръба лунната повърхност.

НАСА се надява, че всички тези години в очакване и анализи на останалите проби реголит от Луната ще са си стрували. Днешните учени имат достъп до редица инструменти и техники, които не са били налични през 70-те.

Анализът на трите проби ще ни даде възможност да извлечем максималното в научно отношение от мисията Аполо и ще позволи на ново поколение учени да прецизират техниките си, така че да се подготвят още по-добре за бъдещите лунни мисии.

Сред техниките, до които НАСА има достъп в момента, са и 3D образна диагностика, масспектрометрия и високорезолюционна микротомия – с други думи сега можем да проучим пробите в значително повече детайли.

Учените използвали 3D образна диагностика върху проба 73002 преди да я отворят, за да открият най-добрия начин за отстраняване на ценния реголит и разпределянето му из различни изследователски екипи на НАСА.

Една от причините НАСА да отваря пробите сега, е че се подготвя да изпрати отново астронавти на луната някъде около 2024 година.

Тези астронавти трябва да съберат нова колекция проби, докато обикалят лунната повърхност, които ще дадат възможност на учените да повдигнат нови въпроси след анализа на пробите 73002 и 73001.

Новоотворените проби може би ще насочат астронавтите към места на луната, които си струват по-нататъшното изследване. Според НАСА, реголитът може да подскаже местонахождението на залежите от полярен лед на спътника, да хвърли светлина върху въпроса как лунната кора е еволюирала с времето и да помогне на учените по-добре да разберат как са се образували свлачищата по лунната повърхност.

Освен това анализът на пробите, взети преди десетилетия, ще подскаже на учените как да подобрят инструментите за събирине на проби от скалите, с които ще бъде оборудван космическия кораб за мисията Артемис през 2024.

Следващата серия проби трябва да ни каже дори повече, но вероятно има и какво още да научим от тези, които вече са притежание на НАСА.

Източник: sciencealert.com
 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини