Химикалите у дома, които водят до оглупяване

Химията е навсякъде около нас. Колкото и да се опитваме да я избегнем, тя се съдържа в повече козметични и почистващи препарати, но и на много други места. А негативните ефекти от нея далеч не се свеждат до провокиране на алергии.

Според ново изследване на шведски учени, химикалите в продуктите, които използваме ежедневно, имат пряка връзка с коефициента на интелигентност на все още неродените бебета.

Става дума най-вече за 26 конкретни химични вещества, които оказват влияние върху ендокринната система на бъдещите майки и нивата на хормоните. Затова и се препоръчва на планиращите бременност и вече бременни жени в първия триместър да избягват употребата на продукти, които ги съдържат.

В проведеното изследване участват 718 жени, на които периодично са взимани кръвни проби и урина. При тези дами, при които има по-високи нива на нарушения в ендокринните показатели, коефициентът на интелигентност на децата им, оценен на седемгодишна възраст, е по-нисък.

Едно от веществата, които оказва пряко влияние на нивата на хормоните, а оттам и на IQ-то на децата, е широко разпространеният бисфенол А. Той се среща най-вече в пластмасовите опаковки, което прави препоръчително и тяхното избягване в периода преди и в началото на бременността, пише Daily Mail.

Триклозанът, който се съдържа в голяма част от антибактериалните сапуни, полифлуороалкилът в почистващите продукти и фаталтите в пластмасата са други вещества, за които трябва да бъдем нащрек.

Източник: tialoto.bg

Коментари в сайта

Последни новини