След сигнал в Haskovo.net спипаха мъж да хвърля отпадъци в ТЕЦ-а, сезираха прокуратурата

Изображение 1 от 2

    Служители на РИОСВ-Хасково и общината извършиха спешна проверка след читателски сигнал в Haskovo.net за нерегламентирано изхвърлени излезли от употреба гуми и гумени изделия в района на бившия ТЕЦ. До редакцията на сайта гражданин сигнализира, че във въпросната територия се изхвърлят отпадъци с автомобил със смолянска регистрация с прикачено ремарке.

    След публикацията от 30 септември 2019 г. със заглавие "Хасковлия: Изхвърлят гуми и отпадъци в ТЕЦ-а със смолянски автомобил", от РИОСВ-Хасково съобщиха, че е извършена проверка на място на 1 октомври 2019 г. с представител на община Хасково.

    "При проверката се установи, че в дерето и по склона между боровата горичка и района на бившия ТЕЦ са изхвърлени излезли от употреба гуми и купчина битови и строителни отпадъци. Със съставения констативен протокол е дадено предписание, с което кметът на Община Хасково се задължава да организира почистване на натрупаните битови и строителни отпадъци и извозването им до Регионално депо - с. Гарваново, а изхвърлените гуми да се съберат и предадат за последващо третиране на лица, притежаващи необходимите документи по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) въз основа на писмен договор.

    В района на бившия ТЕЦ, освен описаните отпадъци, в една от основните производствени сгради са изхвърлени големи количества отпадъци, представляващи негодни за употреба гумени изделия за автомобилната индустрия. До сградата има купчина от същите отпадъци, поставени в чували. Изхвърлените отпадъци нямат битов произход, а са от производствени дейности. Във връзка с горното и установеното превозно средство, извършващо транспортиране на описаните материали от видеонаблюдението Община Хасково е подала сигнал до Районна прокуратура - Хасково на 02.10.2019 г. с молба за предприемане на действия по компетентност за извършване на проверка по изнесените факти.

    На 03.10.2019 г. с помощта на системата за видеонаблюдение представители на Община Хасково и РИОСВ - Хасково са установили на място лицето, транспортиращо отпадъците. След изясняване на всички обстоятелства по извършеното нарушение ще бъде дадено предписание за предприемане на действия за безопасно ликвидиране на замърсяването в съответствие с разпоредбите на Закона за управление на отпадъците. В случай че деянието не е престъпление, ще бъдат предприети и съответни административнонаказателни мерки.", пише в отговора на РИОСВ-Хасково.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ан
      Анонимен
      9 0
      19:46, 4 окт 2019
      То се знае кой изхвърля
    • 2
      Ня
      Някой
      8 0
      20:09, 4 окт 2019
      Оставете отпадъците в едната сграда има сумати трупове на животни..
    • 3
      Ре
      Реалист
      9 0
      01:33, 5 окт 2019
      След като са изяснени обстоятелствата и е установено лицето, моля да пишете сакциите на кои е подложено лицето- парични, затвор ли??
      Ако, санкциите са никакви, имам един двор с боклук, да ходя там да ги изхвърля....
    • 4
      Пъ
      пътечкин
      4 0
      17:10, 5 окт 2019
      Българска работа -видяхме установихме и ------нищо повече Ами щом сте хванали някого треснете му една солидна глоба та да му държи влага цял живот
    • 5
      Ио
      ио
      5 0
      17:35, 5 окт 2019
      Маркучите и гумените отпадъци са от завода Теклас около Кърджали
    Последни новини