Преподавател по религия ще се квалифицира по Национална програма "Мотивирани учители"

Трима преподаватели от Хасковска област имат одобрение от Министерството на образованието и науката по заявките си за придобиване на нова специалност по Националната програма „Мотивирани учители“. Това е един от трите модула в програмата. През нея се плаща таксата за обучение към висшитe учебни заведения и част от пътните и престоя по време на следването на желаещите учители.

Единият от учителите от Хасковска област е със заявка за обучение по религия. Тя е подадена през училище „П. Р. Славейков“ в Харманли.

Преподавателите по религия в региона в момента се броят на пръсти. Предметът съществува в училища в Димитровград, Харманли, Любимец и Хасково, в Ивайловград преподава местният поп, уточни Иван Панайотов от Регионалното управление на образованието в Хасково.

За придобиване на нова специалност има подадена заявка и от учителка по немски език в СОУ “Св. Климент Охридски“ в Стамболово, която ще учи английски език, за да го преподава по-късно на учениците. В училището се развиват  с допълнителен преподавател по английски, тъй като успешно работят по програми, финансирани от Европейския младежки модул Еразъм+.

Третият преподавател от региона, който ще придобива нова специалност е от Математическата гимназия в Димитровград. Заявката е подадена от учителка по информатика, за която новата специалност е математика.

Иван Панайотов посочи, че в профилираните гимназии, не само в Хасковска област, но и в цялата страна, има криза за учители по математика, тъй като нивото на дисциплината е високо и преподавателите трябва да са много добре подготвени в тези учебни заведения.

Обучението на специалистите ще е едногодишно. А възможността за новите квалификации, разписани от МОН са математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Вече се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен "бакалавър", освен специалисти със степен "магистър".

По друг от модулите на програма "Мотивирани учители" с 500 лева ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в нея и пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Учителите ще получават и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини