Научен пробив? Откриха нов начин за производство на електричество от топлина

Екип от учени твърди, че са намерили нов начин да генерират електричество от улавяне на топлина с помощта на магнитни частици, за които се смяташе, че са били безполезни при генерирането на енергия от топлина досега.

Откритието, което подкрепя конвенционалното разбиране за някои магнитни свойства, може да доведе до създаването на по-ефективни начини за използване на топлина за производство на електроенергия, според международния екип. В него участват учени от Държавния университет в Охайо, Държавен университет в Северна Каролина, Оук Ридж Национална лаборатория и Китайската академия на науките.

Откритието, описано в статия в Science Advances, би могло да помогне на учените да разработят по-ефективни начини за генериране на електричество от топлина, която би била загубена по друг начин, като топлината идваща от ауспуха на автомобили, от промишлени процеси или от междупланетни космически сонди.

Свойствата на магнитните полета се използват за производство на електричество. Ако движим магнит през намотка или жица, магнитът отблъсква и привлича електрони, които създават електрически ток. Магнитите нямат енергия, но благодарение на магнитното поле те могат да помогнат за контролиране на енергийните токове.

Проблемът с магнитите и топлината е, че когато магнит се нагрява, той губи повечето от своите магнитни свойства. Превръща се в така наречените парамагнетици, които са „почти, но не съвсем магнити“, както казва съавторът на изследването Джоузеф Хереманс, професор по механично и космическо инженерство и нанотехнологии от Охайо.

До откритието на Хереманс и екипа, учените вярваха, че парамагнетиците не могат да бъдат използвани за производство на електричество. Затова никой не се е сетил да ги използва като средство за създаване на електрически токове от улавяне на топлина. Откритиетоа на Хереманс и екипа му, слага край на това широко разпространено вярване.

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини