Отлагат въпроса за съкратеното съдебно производство

Въпросът за съкратеното съдебно производство и при какви престъпления да се прилага то скоро няма да получи решение, става ясно от думите на министър Кирилов.

Правосъдният министър Данаил Кирилов дойде в парламента, за да обсъди на председателски съвет проблема. След заседанието Кирилов обяви, че има пълен консенсус "въпросът за съкратеното съдебно следствие да се обсъди съвестно и задълбочено и не би следвало да се прибързва".

Министърът допълни, че не бива "да се действа на изкуствено създадено напрежение само и само на определена дата да има изменение на закона заради едно единствено престъпление". Той посочи, че за това наказателната политика е стигнала дотук, защото за всяко престъпление, се прави съответно изменение.

Проблемът назря след решението на Административния съд в София да пусне предсрочно на свобода австралиеца Джок Полфрийман, защото е излежал повече от половината от 20-годишната си присъда и има основание да се смята, че се е поправил. Решението на съда предизвика масови протести.

Промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс се допълват обективно, логически и фактически, обяви днес Кирилов. 

"Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било просто, би било елементарно, еднократно да кажем няма съкретено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие", допълни още Кирилов.

БСП настояло да няма съкратено съдебно следствие само за убийства. "Ние сме казали за най-тежките престъпления, които са най-тежки спрямо личността да имаме възможност за преценка на съда, в кои случаи ще допусне последицата намаление на наказанието", обясни Кирилов. Според него за убийството не е добре във всички случаи да отпадне съкратеното съдебно следствие.

"Има деяния, в които самият деец иска да признае, иска да установи фактите, които е извършил. Защо трябва да му се пречи на това. Нека го направи, но съдът може да каже, въпреки това, въпреки че е разкрил фактите, които са съществени за доказване на това убийство, няма да редуцира наказанието, а ще наложи най-тежкото - доживотен затвор без замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт", бе категоричен Кирилов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини