11 °C

За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

За между 25-30% от децата, които днес влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин. Данните са косвени, но бяха изказани от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Това означава с още по-голяма сила, че предучилищната подготовка - на 5 и 6 години, както и детската градина от по-ранна възраст - са изключително важни за подготовката за образование.

Министър Вълчев призна и друг проблем - нараства броят на децата, които идват от семейства с ниско образование. Той обясни, че двете тенденции водят до натрупване на дефицити и самоизключване на ученици. МОН отговаря на това с проекти за допълнително обучение по български език.

Затова и Министерство на образованието настоява на ранното привличане и оставане на децата в училище. Мерките, които институциите взимат, са комплексни, включително и от тази учебната година влизат в сила правилата за получаване на социални помощи. Министър Вълчев подчерта, че вече и енергийните помощи са обвързани с посещението на децата в училище.

По отношение на днешния протест, организиран от учители за символично пиене на студена вода пред сградата на МОН, министър Красимир Вълчев посочи, че той е организиран от учители, които никога не са участвали в групите, работещи за връщане на деца в училище. Целта на наредбите е да затвърдят механизма, така че да се осигури съдействие на всички органи по проблема.

Ако се отиде на място по училищата ще се видят истинските проблеми - и това е отпадането от училище, тази акция е провокативна - така министър Вълчев отговори на готвения за днес символичен протест. Вълчев бе категоричен, че в училище няма джендър пропаганда, а протестът е организиран и подкрепен от групите за протест срещу Стратегията за детето. Министърът изказа съжаление, че протестните изказвания бяха подкрепени и от опозицията и това прави протеста политически.

"Необходими са "чрезвичайни усилия". Имаме няколко изтървани поколения. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите", коментира Вълчев.

Министърът заяви и че родителите могат да бъдат сигурни за защитата на личните им данни при въвеждане на електронните дневници. Такива ще получат всички, които училища, които желаят това, обясни Красимир Вълчев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    гост
    6 0
    11:34, 16 сеп 2019
    Скоро май всички ще сме ДПС :(
  • 2
    На
    Наблюдател
    1 0
    19:28, 16 сеп 2019
    Тези проценти показват, че при родени около 60000 деца около 20000 са циганчета и турчета. От тези 20000 около половината са циганчета, което ще рече, че при немалка част от тях образованието не е ценност, следователно ще останат полуграмотни. Тук е мястото на държавата да вземе адекватни мерки към тези семейства, за да може децата им да имат шанс в живота! Образованието е част от националната сигурност!
Последни новини