Вдигат заплатите на асистентите с 310 лв.

Заплатите на асистентите в държавните университети се увеличават с по 310 лева със задна дата - от 1 август. 

Това се договориха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето образование на среща в МОН. Те постигнаха съгласие за разпределянето на предвидените със Закона за държавния бюджет за 2023 г. средства за увеличението на заплатите на университетските преподаватели.

До края на седмицата средствата ще бъдат преведени на университетите. Те са в размер на 16 млн. лв. и се предоставят на 33 държавни висши училища, в които преподават общо 12 436 преподаватели, от които 2 401 са асистенти. С тези средства се обезпечава и 20% увеличение на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент. Така, асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лв., считано от 1 август 2023 г.

През 2022 г. заплатите на асистентите са повишени с 200 лева (от 1300 на 1500 лева) при по-голям финансов ресурс от 20 мил лева.

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини