Имаме 40% функционална неграмотност, учителите демотивирани

Заявявахме многократно, че целта ни е ученикът да стане център на образователната система. Казвахме, че учителят е важен, обърнахме парадигмата в образованието и тази мантра господства и днес. И какво се случи? Ученикът наистина стана център на системата благодарение на нормативните промени. Непрекъснато се стараем да обхванем всички деца в системата, на ученика да му е интересно в училище, а вместо това констатираме, че децата ни усвояват все по-малко знания и умения, че имаме 40% функционална неграмотност, че агресията в училище расте, а дисциплината катастрофално пада, че възрастните са по-образовани от младите.

Това заяви на брифинг пред журналисти в парламента Ирена Анастасова от БСП, предаде Novini.bg

,,Дълги години се внушаваше, че училището няма възпитателни функции и това било идеологическа измислица на социализма. И сега се сетихме, че не е така и дори се разработи стратегия по въпроса. Твърдеше се, че ученическите униформи са социалистическа отживелица, а те са наследени от времето на монархията'', посочи тя.

,,И така ученикът стана до такава степен център на системата, че от него започна да зависи благосъстоянието на всяко едно училище. Така тази цел беше изпълнена. А какво стана с декларацията, че учителят е важен за системата? Тя си остана просто една декларация, с хубави думи и фрази. И изведнъж стана ясно, че учителите са все по-възрастни, все по-уморени, все по-демотивирани и все по-обезверени не само от отношението към тях от страна на обществото, но и от институциите.

Почти половината учители ще се пенсионират след 7-8 години, като това е оптимистичният вариант'', подчерта още Анастасова.

,,Последствията за качеството на образованието са ясни. Вдигат се заплатите, което е много закъсняло действие. Щедро се отпускат пари за квалификация, които отиват в някои доста съмнителни подготвителни организации'', каза тя.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини