Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Около 700-800 българи са в листата на чакащите за трансплантация. Това съобщи за БНТ проф. Петър Панчев - началник Онкоурология в УМБАЛ "Александровска".

По негови думи годишно у нас се правят сравнително малко трансплантации - най-много 20-25. Проф. Панчев подчерта, че причината за това е липсата на донори.

Административната, подготвителната работа е направена и върви - има екипи, има бази за трансплантации, диспансери, но няма основното нещо - донори, подчерта той.

Проф. Панчев обясни, че се е минало през много етапи на закона за донорството - от липса на такъв закон през вземане на органи не при клинична смърт, както в момента, а при официална смърт с нулев показател на мозъчна и сърдечна дейност.

Сега има т.нар. "клинична смърт", когато сърцето и белият дроб се поддържат апаратно и могат да се вземат живи органи, посочи той.

Проф. Панчев отрече предположението, че лекарите, които са в пряк досег с близките на болните - най-често пострадали при ПТП-та - не са активни и недостигът на донори се дължи на това. По негови думи срещу медиците трябва да стоят подготвени вече хора.

На човек, на когото току-що му е починал близкия, вие да му говорите, че евентуално трябва да дари органи, за да спаси други хора, е много трудно, обясни ситуацията той.

По отношение на живите донори проф. Панчев изрази предположение, че се избира основно Турция, защото там са по-активни занимаващите се с реклама на тази дейност, цената евентуално също била фактор.

Той уточни, че у нас към Здравната каса има комисия, пред която кандидатстват болни за трансплантации в чужбина, но първото изискване е винаги те да имат донор.

Относно разбитата схема за трафик на органи у нас проф. Панчев бе категоричен, че при всички случаи замесените трябва да имат консултация - било то лекар, или болен, очакващ трансплантация. Той обясни, че болниците в Турция, където са се извършвали трансплантациите, не са нелегални и дори са с добро реноме - нещата не били добре от България, откъдето тръгвала групата.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Lp
    LP
    1 0
    22:38, 16 сеп 2019
    Просто..много крадат българските докторя! Последният случай - стентоветв в Пазарджик.
Последни новини