13 °C

Център "Марина" отбеляза 19 -години от създаването си с парти на открито

    19 години от създаването на Дневен център „Марина“ в Хасково отбелязаха днес възпитаниците, педагозите и рехабилитаторите в него.

    Социалният център е единственият в областния град и в него дневните си занимания провеждат от малки деца до възрастни.

    Доскоро Дом "Марина" предоставяше грижи за деца и младежи с увреждания, които обаче след навършване на 35-годишна възраст бяха изписвани, което налагаше прехвърлянето им в център в Димитровград. С преустройството на „Марина“ наскоро обаче това неудобство отпадна. 

    В момента капацитетът на северната част на сградата, където са по-големите възпитаници на дома, е изпълнен почти на 100 %, посочи директорът на „Марина“ Таня Ганева.

    А днес за празника се събраха и малки, и големи. Актрисата Силвия Предова, която от години е сред най-добрите приятели на децата и младежите от дом „Марина“, се погрижи те да се чувстват още по-специални, като ги превърна в любимите им герои с помощта на четка и боички.

    Един от най-дългогодишните възпитаници на Център „Марина“-Гошко, както всичко го знаят, пое ангажимента да посреща гостите и да ги черпи с бонбони за „Добре дошли“.

    На гости на партито за рождения ден беше и кметът Добри Беливанов, който пожела на децата да са най-вече здрави и да имат повече поводи за празници. Рождениците поздрави и Иванка Христозова- майка на Марина, момичето на чието име е наречен центъра. Преди години Марина изгуби битката с коварно заболяване и родители й дариха събраните за лечението й средства за изграждането на център за деца с увреждания, затова той носи нейното име.

    „Доволни сме от грижата, която се полага за децата ни всеки ден. Като цяло сме спокойни, когато те са в центъра. А празникът за рождения ден всяка година се отбелязва много тържествено и децата са много въодушевени на този ден. “, казва Надя Йорданова, чийто син Кристиян е от три години в дом „Марина“. Вече е на 11 години, почти може да чете, със смятането повече се оправя, но винаги е сред най-активните. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ян
      Янков
      3 0
      08:52, 12 сеп 2019
      Честито!
      Да благодарим на всички, които се грижат за децата в този дом!
      Да полагаш грижи за детето си - това е мисията на живота, на всеки родител.
      Но да се грижиш за чужди деца,при това с различна степен на недъг - за мен това си благородство!
      Успех, и бъдете такива каквито сте!
      Бог да Ви поживи!
    Последни новини