В Първомай 134 са заявили еднократна помощ за първокласници

В Дирекция „Социално подпомагане“- Първомай до момента са получени 134 заявления-декларации по чл.10 от Закона за семейните помощи за деца за отпускане на еднократна помощ за първокласници.

Помощта се отпуска при условие, че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 450 лева. Независимо от дохода се предоставя за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител или деца настанени в семейства на роднини и близки, както и в приемни семейства.

Размерът на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната година 2019-2020 е 250 лева. Нов момент е изплащането й на два пъти. Половината се предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората половина в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи.

Еднократната помощ за ученици ще се възстанови ако детето не постъпи в училище, освен ако причината за това не е здравословното му състояние, не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, както и когато в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини