-1 °C

Панаирът и Празникът на тракийската народна музика в Първомай започват на 12 септември

Изображение 1 от 3

  Наесенява. Въпреки 32-33 –те градуса по обед. Предесените ги помня с това спeцифично ухание на печени чушки, косове, които се карат за зрънце грозде или презряла смокиня. В средата на септември се провеждаше, както и сега, традиционния есенен панаир в Първомай. Естествено най-чакан от децата – те искат да се люлеят на всички люлки, да скачат на батут, да се поблъскат на количките в лунапарка, да изпробват всички атракциони.

  Толкова много сергии примамват с лакомства – огромно разнообразие от локум, сушени плодове, ядки, печена ябълка на клечка, варена царевица,захарни петлета и т.н.Изобилие. Къделки със захарен памук и кехлибарени на цвят сусамки, ореховки и разни други. Изобилие от бонбони и сладкиши, димящи скари и студени напитки...

  Неволен е паралелът с панаира от детството на нашето поколение – детство без интернет, мобилни телефони, таблети, лаптопи и т.н. Чакахме с нетърпение, даваха ни по едно левче, обличахме новите дрешки и бегом там – при пъстрата магия.

  Сега различните люлки и атракции са средно между 3 и 5 лева. Започнаха да монтират съоръженията, а най-нетърпеливите вече изпробват.

  12,13 и 14 септември са датите, които обединяват панаира и Празника на трaкийската народна музика, който се провежда за двадесет и първи път. 13 състава ще представят най-новото от репертоара си. Ценителите безспорно очакват с нетърпение и участето на Иво Папазов /Ибряма/- музикант, който отдавна е познат извън пределите на България.

  Красимира Ст. Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Ар
   Архимед
   20 -6
   07:14, 11 сеп 2019
   Напускайте града до понеделник
   • 43
    4321
    6 -16
    11:53, 11 сеп 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Пъ
    Първомай
    9 -5
    13:10, 11 сеп 2019
    То достатъчно млади хора го напускат стига толкова.
  • 2
   Ив
   Иван
   9 0
   08:11, 11 сеп 2019
   Даваха ни 1 левче, но и заплатите бяха 100 лв
  • 3
   Ар
   Архимед до 4321
   10 -4
   20:12, 11 сеп 2019
   Вече го напуснах. Следя от разстояние застоя в селото ви.
   • Дж
    джонгата
    8 -8
    08:20, 12 сеп 2019
    Изобщо не се ѝ връщай в селото НИ, от такива като теб наистина няма полза!
  • 4
   Ас
   Асен
   3 -1
   10:49, 12 сеп 2019
   Кога ще свири Иво Папазов?
   • 11
    111
    4 0
    11:39, 12 сеп 2019
    13 септември, 22,00 часа.
  • 5
   22
   22
   8 0
   17:57, 12 сеп 2019
   Хляб и зрелища. Разделяй и владей. Все римски постулати.
  • 6
   Ше
   Шекеровото коле
   9 -1
   20:58, 12 сеп 2019
   Бягайте далече от настъпващата цигания!

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини