14 °C

Панаирът и Празникът на тракийската народна музика в Първомай започват на 12 септември

Изображение 1 от 3

  Наесенява. Въпреки 32-33 –те градуса по обед. Предесените ги помня с това спeцифично ухание на печени чушки, косове, които се карат за зрънце грозде или презряла смокиня. В средата на септември се провеждаше, както и сега, традиционния есенен панаир в Първомай. Естествено най-чакан от децата – те искат да се люлеят на всички люлки, да скачат на батут, да се поблъскат на количките в лунапарка, да изпробват всички атракциони.

  Толкова много сергии примамват с лакомства – огромно разнообразие от локум, сушени плодове, ядки, печена ябълка на клечка, варена царевица,захарни петлета и т.н.Изобилие. Къделки със захарен памук и кехлибарени на цвят сусамки, ореховки и разни други. Изобилие от бонбони и сладкиши, димящи скари и студени напитки...

  Неволен е паралелът с панаира от детството на нашето поколение – детство без интернет, мобилни телефони, таблети, лаптопи и т.н. Чакахме с нетърпение, даваха ни по едно левче, обличахме новите дрешки и бегом там – при пъстрата магия.

  Сега различните люлки и атракции са средно между 3 и 5 лева. Започнаха да монтират съоръженията, а най-нетърпеливите вече изпробват.

  12,13 и 14 септември са датите, които обединяват панаира и Празника на трaкийската народна музика, който се провежда за двадесет и първи път. 13 състава ще представят най-новото от репертоара си. Ценителите безспорно очакват с нетърпение и участето на Иво Папазов /Ибряма/- музикант, който отдавна е познат извън пределите на България.

  Красимира Ст. Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Ар
   Архимед
   20 -6
   07:14, 11 сеп 2019
   Напускайте града до понеделник
   • 43
    4321
    6 -16
    11:53, 11 сеп 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Пъ
    Първомай
    9 -5
    13:10, 11 сеп 2019
    То достатъчно млади хора го напускат стига толкова.
  • 2
   Ив
   Иван
   9 0
   08:11, 11 сеп 2019
   Даваха ни 1 левче, но и заплатите бяха 100 лв
  • 3
   Ар
   Архимед до 4321
   10 -4
   20:12, 11 сеп 2019
   Вече го напуснах. Следя от разстояние застоя в селото ви.
   • Дж
    джонгата
    8 -8
    08:20, 12 сеп 2019
    Изобщо не се ѝ връщай в селото НИ, от такива като теб наистина няма полза!
  • 4
   Ас
   Асен
   3 -1
   10:49, 12 сеп 2019
   Кога ще свири Иво Папазов?
   • 11
    111
    4 0
    11:39, 12 сеп 2019
    13 септември, 22,00 часа.
  • 5
   22
   22
   8 0
   17:57, 12 сеп 2019
   Хляб и зрелища. Разделяй и владей. Все римски постулати.
  • 6
   Ше
   Шекеровото коле
   9 -1
   20:58, 12 сеп 2019
   Бягайте далече от настъпващата цигания!

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
  20 ное 2019
  Последни новини