24 °C

Панаирът и Празникът на тракийската народна музика в Първомай започват на 12 септември

Изображение 1 от 3

  Наесенява. Въпреки 32-33 –те градуса по обед. Предесените ги помня с това спeцифично ухание на печени чушки, косове, които се карат за зрънце грозде или презряла смокиня. В средата на септември се провеждаше, както и сега, традиционния есенен панаир в Първомай. Естествено най-чакан от децата – те искат да се люлеят на всички люлки, да скачат на батут, да се поблъскат на количките в лунапарка, да изпробват всички атракциони.

  Толкова много сергии примамват с лакомства – огромно разнообразие от локум, сушени плодове, ядки, печена ябълка на клечка, варена царевица,захарни петлета и т.н.Изобилие. Къделки със захарен памук и кехлибарени на цвят сусамки, ореховки и разни други. Изобилие от бонбони и сладкиши, димящи скари и студени напитки...

  Неволен е паралелът с панаира от детството на нашето поколение – детство без интернет, мобилни телефони, таблети, лаптопи и т.н. Чакахме с нетърпение, даваха ни по едно левче, обличахме новите дрешки и бегом там – при пъстрата магия.

  Сега различните люлки и атракции са средно между 3 и 5 лева. Започнаха да монтират съоръженията, а най-нетърпеливите вече изпробват.

  12,13 и 14 септември са датите, които обединяват панаира и Празника на трaкийската народна музика, който се провежда за двадесет и първи път. 13 състава ще представят най-новото от репертоара си. Ценителите безспорно очакват с нетърпение и участето на Иво Папазов /Ибряма/- музикант, който отдавна е познат извън пределите на България.

  Красимира Ст. Славова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Ар
   Архимед
   20 -6
   07:14, 11 сеп 2019
   Напускайте града до понеделник
   • 43
    4321
    6 -16
    11:53, 11 сеп 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Пъ
    Първомай
    9 -5
    13:10, 11 сеп 2019
    То достатъчно млади хора го напускат стига толкова.
  • 2
   Ив
   Иван
   9 0
   08:11, 11 сеп 2019
   Даваха ни 1 левче, но и заплатите бяха 100 лв
  • 3
   Ар
   Архимед до 4321
   10 -4
   20:12, 11 сеп 2019
   Вече го напуснах. Следя от разстояние застоя в селото ви.
   • Дж
    джонгата
    8 -8
    08:20, 12 сеп 2019
    Изобщо не се ѝ връщай в селото НИ, от такива като теб наистина няма полза!
  • 4
   Ас
   Асен
   3 -1
   10:49, 12 сеп 2019
   Кога ще свири Иво Папазов?
   • 11
    111
    4 0
    11:39, 12 сеп 2019
    13 септември, 22,00 часа.
  • 5
   22
   22
   8 0
   17:57, 12 сеп 2019
   Хляб и зрелища. Разделяй и владей. Все римски постулати.
  • 6
   Ше
   Шекеровото коле
   9 -1
   20:58, 12 сеп 2019
   Бягайте далече от настъпващата цигания!

  Хороскоп за 05.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
  05 юли 2020
  Последни новини