28 °C

Aгентът, който изпълни "Божия гняв"

Авнер Кауфман, Габриел Алон, Ювал Авив - двама измислени герои и един реален човек, за чиято истинска самоличност от години се водят полемики. Има ли истина в твърденията, че 72-годишният днес Авив е агентът, изпълнил екзекуциите на палестинските терористи по време на може би най-известната контратерористична операция на израелската тайна служба "Мосад", наречена с кодовото име "Божи гняв"?

Възможно ли е създателят на частната разузнавателна компания "Интерфор" Ювал Авив да е прототипът на героя от филма "Мюнхен" на Спилбърг - Авнер Кауфман, и на образа на зеленоокия "ангел на смъртта" Габриел Алон на журналиста и писател Даниъл Силва? И всъщност реално ли е да вярваме, че някога ще стане ясно кое е острието на смъртоносния отряд "Кидон" (щик на иврит - бел.ред.), преследвал близо 19 години убийците на израелските спортисти? Може би не, но в полусенките на факти и фикция всеки може да потърси своята истина за "добрия убиец".

Окървавената Олимпиада

5 септември 1972 г. е 11-ият ден от Олимпийските игри в Мюнхен и нищо не предвещава жестоката драма, която ще се разиграе в олимпийското село. В 4.10 ч. осем членове на "Черният септември" - радикалната фракция към "Организацията за освобождение на Палестина", въоръжени с автомати АК-47, срещат до оградата на олимпийското село група спортисти, които се връщат от купон. Атлетите и терористите взаимно си помагат да прескочат оградата (спортистите вземат терористите за колеги от източни страни). Целта на палестинците е сградата с петте апартамента, в които са настанени израелските спортисти.

Терористите убиват двама и взимат други 9 спортисти и треньори от олимпийския отбор на Израел за заложници. Те искат 234 палестински затворници, намиращи се в израелски затвори, да бъдат освободени. В противен случай заплашват, че на всеки час ще разстрелват по един заложник. 

Проведената акция на германската полиция в нощта срещу 6 септември 1972 г. е неуспешна и всички заложници са убити. Петима от терористите също са убити, а трима са арестувани.

Изпращай момчетата!

Така звучи първата в историята на Израел заповед за ликвидиране на терористи. Тя е изречена от Голда Меир и трябва да бъде изпълнена от Цви Замир - тогавашния директор на "Мосад".

Започва операция "Гняв божи", която продължава около 19 години. Единствената й цел е ликвидиране на палестинците, свързани пряко или косвено с трагедията в Мюнхен, както и организаторите на кървавия атентат. За ръководител на операцията е назначен Майкъл Харири. Той създава отряда "Кидон", чиято задача е да приложи старозаветния закон: "Око за око, зъб за зъб". 

Списъкът с целите е попълнен - 17 души, а в "Кидон" влизат 15 агенти - мъже и и жени, разделени на пет групи. Името на всяка група е буква от еврейската азбука.

"Алеф" (първата буква в иврит) - се състои от двама стрелци; в "Бет" (втората буква от еврейската азбука) влизат двама агенти, които са "сенките" на "Алеф"; двамата агенти в "Хет" (осмата буква в еврейската азбука и според еврейските мистици тя е буквата, символизираща живота) отговорят за логистиката; групата "Айн" (16-ата буква в иврит) е съставена от между 6 и 8 агента, чиято задача е да следят целите и да осигуряват маршрути за бягство на "Алеф" и "Бет". Последната пета група "Куф" (19-ата буква в иврит) е от двама агенти, специализирани в комуникациите. 

В продължение на 19 години виновните са убити, с изключение на един, който успява да оцелее.

"Добрият убиец"

През 1984 г. канадският журналист и писател от унгарски произход Джордж Джонас издава книгата си "Отмъщение. Истинската история на една израелска контратерористична мисия". По-късно книгата му ще бъде използвана като основа за сериала "Мечът на Гедеон" и на филма "Мюнхен". В нея Джонас разказва за действията на отряда "Кидон", а източникът му, който остава анонимен по това време, е роденият на 24 февруари 1947 година в кибуца Кфар Менахем Ювал Авив.  

Според биографията му, публикувана в западната преса, Авив е бил командир на елитна разузнавателна единица от израелската служба за отбрана, когато е избран от "Мосад" за член на "Кидон". The Independent дори го нарича "Добрият убиец". Смята се, че израелецът, който вече е американски гражданин, е прототипът на главния герой от филма на Стивън Спилбърг - Авнер Кауфман.

Години по-късно в интервю за българския журналист Светослав Иванов, Ювал Авив заявява: "Искам първо да изясня, че поради юридически причини вие трябва да разберете, че събитията в Мюнхен през 1972 година и последствията след тези събития все още представляват "отворен случай". Това винаги ще бъде "отворен случай" за международната общност. Затова аз наистина не мога да влизам в дълбоки детайли на операцията срещу терористите от Мюнхен, но мога да споделя някои неща, които са свързани с общия контекст, но не и с подробностите". 

И допълва:

"Относно вашия въпрос, дали аз възприемам себе си като добър убиец или не, искам да ви кажа, че израелските войници не гледат на себе си като на убийци. Защото това е война. Война срещу тероризма и както във всяка голяма война винаги ще има терористични групи, които ще се стремят да постигнат своите политически цели, убивайки хора и извършвайки атентати".

Ювал Авив не потвърждава директно, че е Авнер. Но казва, че ако някой ден Израел отново организира операция, подобна на "Божи гняв", той би се включил.

"Днес аз съм американски гражданин и живея в САЩ (Авив е създател на частната разузнавателна фирма "Интерфор", която е наета от американската авиокомпания "Пан Ам" да разследва атентата от Локърби - бел.ред). Също така съм доста по-възрастен от времето на мюнхенската операция. Аз вече не съм войник. Но ако можех отново да бъда млад, както тогава, и получа подобна задача, моят отговор би бил "Да". 

Дали думите му са истина, няма как да знаем. Факт е, че едва ли една от най-мощните тайни служби в света би позволила "острието" на отричаната официално операция "Божи гняв" да разкрие публично не само самоличността си, но и подробности за екзекуцията на 16 души в различни кътчета на света.

"Децата и глупаците винаги говорят истината" е стара еврейска мъдрост.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини