15 °C

Aгентът, който изпълни "Божия гняв"

Авнер Кауфман, Габриел Алон, Ювал Авив - двама измислени герои и един реален човек, за чиято истинска самоличност от години се водят полемики. Има ли истина в твърденията, че 72-годишният днес Авив е агентът, изпълнил екзекуциите на палестинските терористи по време на може би най-известната контратерористична операция на израелската тайна служба "Мосад", наречена с кодовото име "Божи гняв"?

Възможно ли е създателят на частната разузнавателна компания "Интерфор" Ювал Авив да е прототипът на героя от филма "Мюнхен" на Спилбърг - Авнер Кауфман, и на образа на зеленоокия "ангел на смъртта" Габриел Алон на журналиста и писател Даниъл Силва? И всъщност реално ли е да вярваме, че някога ще стане ясно кое е острието на смъртоносния отряд "Кидон" (щик на иврит - бел.ред.), преследвал близо 19 години убийците на израелските спортисти? Може би не, но в полусенките на факти и фикция всеки може да потърси своята истина за "добрия убиец".

Окървавената Олимпиада

5 септември 1972 г. е 11-ият ден от Олимпийските игри в Мюнхен и нищо не предвещава жестоката драма, която ще се разиграе в олимпийското село. В 4.10 ч. осем членове на "Черният септември" - радикалната фракция към "Организацията за освобождение на Палестина", въоръжени с автомати АК-47, срещат до оградата на олимпийското село група спортисти, които се връщат от купон. Атлетите и терористите взаимно си помагат да прескочат оградата (спортистите вземат терористите за колеги от източни страни). Целта на палестинците е сградата с петте апартамента, в които са настанени израелските спортисти.

Терористите убиват двама и взимат други 9 спортисти и треньори от олимпийския отбор на Израел за заложници. Те искат 234 палестински затворници, намиращи се в израелски затвори, да бъдат освободени. В противен случай заплашват, че на всеки час ще разстрелват по един заложник. 

Проведената акция на германската полиция в нощта срещу 6 септември 1972 г. е неуспешна и всички заложници са убити. Петима от терористите също са убити, а трима са арестувани.

Изпращай момчетата!

Така звучи първата в историята на Израел заповед за ликвидиране на терористи. Тя е изречена от Голда Меир и трябва да бъде изпълнена от Цви Замир - тогавашния директор на "Мосад".

Започва операция "Гняв божи", която продължава около 19 години. Единствената й цел е ликвидиране на палестинците, свързани пряко или косвено с трагедията в Мюнхен, както и организаторите на кървавия атентат. За ръководител на операцията е назначен Майкъл Харири. Той създава отряда "Кидон", чиято задача е да приложи старозаветния закон: "Око за око, зъб за зъб". 

Списъкът с целите е попълнен - 17 души, а в "Кидон" влизат 15 агенти - мъже и и жени, разделени на пет групи. Името на всяка група е буква от еврейската азбука.

"Алеф" (първата буква в иврит) - се състои от двама стрелци; в "Бет" (втората буква от еврейската азбука) влизат двама агенти, които са "сенките" на "Алеф"; двамата агенти в "Хет" (осмата буква в еврейската азбука и според еврейските мистици тя е буквата, символизираща живота) отговорят за логистиката; групата "Айн" (16-ата буква в иврит) е съставена от между 6 и 8 агента, чиято задача е да следят целите и да осигуряват маршрути за бягство на "Алеф" и "Бет". Последната пета група "Куф" (19-ата буква в иврит) е от двама агенти, специализирани в комуникациите. 

В продължение на 19 години виновните са убити, с изключение на един, който успява да оцелее.

"Добрият убиец"

През 1984 г. канадският журналист и писател от унгарски произход Джордж Джонас издава книгата си "Отмъщение. Истинската история на една израелска контратерористична мисия". По-късно книгата му ще бъде използвана като основа за сериала "Мечът на Гедеон" и на филма "Мюнхен". В нея Джонас разказва за действията на отряда "Кидон", а източникът му, който остава анонимен по това време, е роденият на 24 февруари 1947 година в кибуца Кфар Менахем Ювал Авив.  

Според биографията му, публикувана в западната преса, Авив е бил командир на елитна разузнавателна единица от израелската служба за отбрана, когато е избран от "Мосад" за член на "Кидон". The Independent дори го нарича "Добрият убиец". Смята се, че израелецът, който вече е американски гражданин, е прототипът на главния герой от филма на Стивън Спилбърг - Авнер Кауфман.

Години по-късно в интервю за българския журналист Светослав Иванов, Ювал Авив заявява: "Искам първо да изясня, че поради юридически причини вие трябва да разберете, че събитията в Мюнхен през 1972 година и последствията след тези събития все още представляват "отворен случай". Това винаги ще бъде "отворен случай" за международната общност. Затова аз наистина не мога да влизам в дълбоки детайли на операцията срещу терористите от Мюнхен, но мога да споделя някои неща, които са свързани с общия контекст, но не и с подробностите". 

И допълва:

"Относно вашия въпрос, дали аз възприемам себе си като добър убиец или не, искам да ви кажа, че израелските войници не гледат на себе си като на убийци. Защото това е война. Война срещу тероризма и както във всяка голяма война винаги ще има терористични групи, които ще се стремят да постигнат своите политически цели, убивайки хора и извършвайки атентати".

Ювал Авив не потвърждава директно, че е Авнер. Но казва, че ако някой ден Израел отново организира операция, подобна на "Божи гняв", той би се включил.

"Днес аз съм американски гражданин и живея в САЩ (Авив е създател на частната разузнавателна фирма "Интерфор", която е наета от американската авиокомпания "Пан Ам" да разследва атентата от Локърби - бел.ред). Също така съм доста по-възрастен от времето на мюнхенската операция. Аз вече не съм войник. Но ако можех отново да бъда млад, както тогава, и получа подобна задача, моят отговор би бил "Да". 

Дали думите му са истина, няма как да знаем. Факт е, че едва ли една от най-мощните тайни служби в света би позволила "острието" на отричаната официално операция "Божи гняв" да разкрие публично не само самоличността си, но и подробности за екзекуцията на 16 души в различни кътчета на света.

"Децата и глупаците винаги говорят истината" е стара еврейска мъдрост.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
20 окт 2019
Последни новини