Секретни документи на "Мосад" опровергават Нетаняху за иранската атомна бомба

През 2012 г. пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран може в рамките на година да създаде атомна бомба, и призова за действия, за да бъде спряна ислямската република. Твърдението му беше илюстрирано с картинка на бомба. То обаче, изглежда, противоречи на разузнавателната информация на "Мосад", сочат изтекли секретни документи, с които британският вестник "Гардиън" твърди, че разполага.

В доклад на "Мосад", споделен с Южна Африка няколко седмици по-късно, израелското разузнаване заключва, че Иран "не извършва дейност, необходима за производство на оръжие". Докладът подчертава пропастта между публичните твърдения и остра реторика на много високопоставени израелски политици, от една страна, и заключенията на военните и на разузнаването, от друга.

Разкритието идва в деликатен момент за Нетаняху, тъй като напрежението между Израел и САЩ се увеличи преди планираната реч на израелския премиер пред Конгреса на 3 март. Белият дом се опасява, че очакваната остра реторика на Нетаняху може да навреди на преговорите между Техеран и шестте световни сили за ядрената програма. Крайният срок за договаряне на рамките е краят на март, а конкретното споразумение трябва да бъде сключено до 30 юни. Нетаняху се закани да блокира всякаква сделка, която дава достъп на Иран до ядрени мощности.

Американският президент Барак Обама няма да се срещне с Нетаняху по време на посещението му в САЩ, тъй като израелският премиер е в предизборна кампания.

Изтеклите строго секретни документи проследяват близо 10 години разузнавателна информация – от 2006 г. до декември 2014 г. Те са достъпни за разследващия отдел на телевизия "Ал Джазира" и за "Гардиън" и включват детайли за операции срещу "Ал Кайда", "Ислямска държава" и други терористични организации, както и за природозащитници.

Документите разкриват още, че ЦРУ въпреки забраната на американското правителство е опитало да установи контакти с палестинското движение "Хамас", което управлява ивицата Газа. Освен това според изтеклата информация Обама е заплашил палестинския президент да оттегли предложението си за признаване на Палестина в ООН.

"Гардиън" обяснява, че документите представляват предимно обмен на информация между южноафриканското разузнаване и други тайни служби по света. Едно от най-големите количества е от "Мосад" и информацията за иранската ядрена програма през 2012 г. е в остро противоречие с реториката на Нетаняху по същото време.

Пред Общото събрание на ООН той каза: "До следващата пролет, най-много до лятото, при сегашните нива на обогатяване те ще са достигнали до финалната фаза. Оттам вече са нужни само няколко месеца, възможно е и няколко седмици, преди да имат достатъчно обогатен уран за първата си бомба." Премиерът заяви, че информацията му не е от тайни документи или военното разузнаване, а се базира на доклади на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

В доклад на "Мосад", споделен с южноафриканското разузнаване на 22 октомври 2012, но вероятно изготвен по-рано, пише, че Иран "работи, за да навакса в сфери, които изглеждат законни като реактори за обогатяване, което ще намали времето за производство на оръжие, когато нареждането е дадено". В документите се казва още, че Иран "не изглежда готов" да обогатява уран до нива, нужни за създаване на атомно оръжие. За тази цел са необходими 90%, а според "Мосад" тогава Иран е разполагал с "около 100 кг материал, обогатен до 20%".

Миналата седмица от канцеларията на Нетаняху повториха твърдението, че "Иран е по-близо от всякога до придобиването на материал за атомна бомба", в отговор на доклад на MAAE.

Според високопоставен източник от израелското правителство няма противоречие между твърденията на Натяху и заключенията на "Мосад".

"Гардиън" обаче припомня, че израелското разузнаване е имало спорове и преди с Нетаняху. Бившият шеф на "Мосад", който се оттегли от поста през декември 2010 г., обяви, че се е противопоставил на разпореждане на премиера да подготви военен удар над Иран.

През април 2012 г. бившият шеф на вътрешното разузнаване "Шин бет" Ювал Дискин обвини Нетаняху и министъра на отбраната Ехуд Барак, че подвеждат обществото по въпроса с Иран. Бени Ганц, шефът на генщаба на израелската армия, заяви, че "решенията за Иран трябва да се взимат внимателно, от отговорност към историята и без истерия".

Във Вашингтон има подозрения, че Нетаняху опитва да убеди Барак Обама да предприеме по-твърдолинейна политика към Иран.

Няколко дни преди речта на Нетаняху пред ООН през 2012 г. тогавашният министър на отбраната Лиън Панета обвини израелският премиер, че опитва да притисне САЩ в ъгъла. "Фактът е, че президентите на САЩ, премиерите на Израел или на която и да е страна нямат няколко червени линии, които определят решенията им", каза Панета. "Това, което имаме, са факти за това какво ще предприеме една държава и тогава лидерите решават какво да направят, за да се справят със ситуацията. Това е истинският свят. Червените линии са вид политически аргумент, използван за да се притисне някой в ъгъла", добавя той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини