Вече е факт споразумението между НОИ, АСП и Община Първомай за предоставянето на лична помощ

339 човека са общо регистрираните , които имат право на чужда помощ, в Дирекция “Социално подпомагане” – Първомай. На 38 до момента е направена оценка на потребностите и е издадено направление, след изявено желание от тяхна страна. Продължава приемът на заявления и изготвяне на индивидуални оценки.

Към момента 20 потребители са подали заявления в Община Първомай и са посочили асистент по тяхно желание. Двама разчитат на доставчика на услугата Община Първомай да им предложи асистенти.

Личните асистенти ще бъдат назначени от 1 септември до срока на ТЕЛК – решението на потребителя, след като то бъде подновено, се подновява и договорът. Изискванията към кандидатите за асистенти е да не са осъждани по закона за домашното насилие и да не са поставени под запрещение, може да са пенсионери или да бъдат назначени на втори трудов договор. Те може да са близки или роднини на хората, които имат нужда, както и да са външни за семейството.

Изготвен е реда за подаване на заявления – декларации за кандидатстване за асистент по реда на Закона за личната помощ. На специално табло в сградата на Общината ще бъдат предоставени примерни образци на документите, които следва да се попълнят, научихме от инж.Янка Мущанова – директор Дирекция „Социално икономически дейности, гражданска регистрация и местни приходи” в Община Първомай.  

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини