14 °C

Авантюристи с тръстикова лодка се отправят по следите на древните египтяни

  Авантюристи ще се отправят на пътешествие по вода с лодка, направена от тръстика, за да разберат дали древните египтяни са достигнали до Черно море, както твърдят историческите архиви.

  Екипът от безстрашни авантюристи планира да измине 800 мили – от Черно море до Крит този месец на борда на плавателен съд, построен с материали, съществували по времето на древен Египет.

  Надеждите им са, че пътешествието на борда на 'Abora IV' ще докаже, че древните египтяни са предприемали подобни пътувания с лодки преди хиляди години.

  Ентусиастите ще потеглят от българското пристанище Варна, ще преминат през Босфора и Егейско море и ще достигнат остров Крит.

  Исторически източници, включително писмени свидетелства от Херодот, твърдят че африканската цивилизация е била способна на подобни подвизи.

  “Египтяните пътували през Черно море, за да се сдобият с материали, които не можели да се набавят от Източното Средиземноморие”, пише историкът.

  Екипът, оглавяван от 53-годишния археолог Доминик Горлитц, ще се опита да докаже правдоподобността на твърдението

  Той и останалите ентусиасти почерпили вдъхновение за дизайна на лодката от древни скални рисунки, открити в Египет и Кавказ.

  Плавателният съд бил построен с помощта на доброволци и двама членове на местната общност аймара от боливийското езеро Титикака – Фермин Лимачи и синът му Юри.

  Не е съвпадение, че Abora IV прилича на известната лодка Ra II, с която норвежкият авантюрист Тур Хейердал пресече Атлантика през 1970, тъй като съдът бил отчасти построен от бащата на Лимачи.

  За основното тяло на плавателния съд, екипът завързал снопове тръстика, към която добавили дървена мачта и две тръстикови отделения за спане.

  Били използвани общо 12 тона тръстика и около два километра въже. Лодката има две платна - с размер 62 и 40 квадратни метра.

  Сега въпросът е дали ще успее да прекоси Егейско море.

  Достигането на Цикладите и Крит ще е жизненоважно за доказване хипотезата на екипа, като се има предвид че минойската цивилизация, процъфтявала по тези места между 2 700 и 1 200 година пр.н.е, е търгувала с Египет.

  Лодката ще бъде пусната по вода днес, ще са и нужни 2.5 седмици да кисне, като в процеса ще поеме между 5 и 10 тона вода.

  Тя не може да потъне, заради милиардите въздушни камери във вътрешността на порестия строителен материал.

  По време на предишната си експедиция през 2007, Горлиц и екипажът на Abora III потеглиха от Ню Йорк за Южна Испания, за да докажат, че подобни трансатлантически пътешествия са били възможни през Каменната ера.

  Тогава екипът плува само 56 дни, преди буря да разруши лодката им на 900 километра от Азорите – португалския архипелаг в средата на Атлантика.

  “Сигурен съм, че тази лодка няма да потъне”, казва доброволецът Марк Палс – 42-годишен електричар от Холандия.

  35-годишната Хейке Вогел очаква с нетърпение първото си пътешествие по море, след като при предишните две експедиции участвала само в направата на лодките.

  За да поддържа комуникация с големите товарни кораби – основна заплаха в открито море в наши дни, екипажът на Горлитц ще разполага със съвременно сателитно и комуникационно оборудване на борда.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
  23 окт 2019
  Последни новини