19 °C

Авантюристи с тръстикова лодка се отправят по следите на древните египтяни

  Авантюристи ще се отправят на пътешествие по вода с лодка, направена от тръстика, за да разберат дали древните египтяни са достигнали до Черно море, както твърдят историческите архиви.

  Екипът от безстрашни авантюристи планира да измине 800 мили – от Черно море до Крит този месец на борда на плавателен съд, построен с материали, съществували по времето на древен Египет.

  Надеждите им са, че пътешествието на борда на 'Abora IV' ще докаже, че древните египтяни са предприемали подобни пътувания с лодки преди хиляди години.

  Ентусиастите ще потеглят от българското пристанище Варна, ще преминат през Босфора и Егейско море и ще достигнат остров Крит.

  Исторически източници, включително писмени свидетелства от Херодот, твърдят че африканската цивилизация е била способна на подобни подвизи.

  “Египтяните пътували през Черно море, за да се сдобият с материали, които не можели да се набавят от Източното Средиземноморие”, пише историкът.

  Екипът, оглавяван от 53-годишния археолог Доминик Горлитц, ще се опита да докаже правдоподобността на твърдението

  Той и останалите ентусиасти почерпили вдъхновение за дизайна на лодката от древни скални рисунки, открити в Египет и Кавказ.

  Плавателният съд бил построен с помощта на доброволци и двама членове на местната общност аймара от боливийското езеро Титикака – Фермин Лимачи и синът му Юри.

  Не е съвпадение, че Abora IV прилича на известната лодка Ra II, с която норвежкият авантюрист Тур Хейердал пресече Атлантика през 1970, тъй като съдът бил отчасти построен от бащата на Лимачи.

  За основното тяло на плавателния съд, екипът завързал снопове тръстика, към която добавили дървена мачта и две тръстикови отделения за спане.

  Били използвани общо 12 тона тръстика и около два километра въже. Лодката има две платна - с размер 62 и 40 квадратни метра.

  Сега въпросът е дали ще успее да прекоси Егейско море.

  Достигането на Цикладите и Крит ще е жизненоважно за доказване хипотезата на екипа, като се има предвид че минойската цивилизация, процъфтявала по тези места между 2 700 и 1 200 година пр.н.е, е търгувала с Египет.

  Лодката ще бъде пусната по вода днес, ще са и нужни 2.5 седмици да кисне, като в процеса ще поеме между 5 и 10 тона вода.

  Тя не може да потъне, заради милиардите въздушни камери във вътрешността на порестия строителен материал.

  По време на предишната си експедиция през 2007, Горлиц и екипажът на Abora III потеглиха от Ню Йорк за Южна Испания, за да докажат, че подобни трансатлантически пътешествия са били възможни през Каменната ера.

  Тогава екипът плува само 56 дни, преди буря да разруши лодката им на 900 километра от Азорите – португалския архипелаг в средата на Атлантика.

  “Сигурен съм, че тази лодка няма да потъне”, казва доброволецът Марк Палс – 42-годишен електричар от Холандия.

  35-годишната Хейке Вогел очаква с нетърпение първото си пътешествие по море, след като при предишните две експедиции участвала само в направата на лодките.

  За да поддържа комуникация с големите товарни кораби – основна заплаха в открито море в наши дни, екипажът на Горлитц ще разполага със съвременно сателитно и комуникационно оборудване на борда.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Свежи и енергични сте, и ви се иска да споделите настроението си с околните. Проблемите ви се струват дребни, но не ги подценявайте. Разбира се, не означава да разваляте деня си. Ще градите планове за бъдещето. Моментът е подходящ за нововъведения от всякакво естество. Не се колебайте и действайте.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще намерите нещото, с което да запълните времето си, така, че то да ви донесе очакваните емоции. Професионалната работа също ще занимава мислите ви, но прекалената ви обвързаност с нея няма да помогне. Не пренебрегвайте желанията на близките си, зарадвайте ги с вниманието и обичта си към тях. Това ще благоприятства атмосферата в дома ви.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В добро настроение сте и ще продължавате да се трудите с желание и ентусиазъм. Имате смели планове, но първо проучете възможностите как да станат реалност. Не пренебрегвайте партньора си, споделете намеренията си с него. Съхранете добрия си тонус, като по-често спортувате.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Служебните ангажименти ще ви занимават и днес наред с решаване на семейни и битови въпроси. Здравословното състояние на близък човек ще ви създаде известни притеснения, но с навременни действия ще отшумят. Има какво да направите, за да се почувствате и вие по-добре. С подходящи занимания ще разнообразите мислите и настроението си.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не бъдете раздразнителни, психическото ви състояние се отразява негативно на околните, което рефлектира отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е чудесен за вас и за вашите близки. Предстои ви желана промяна в личен план, която неминуемо ще засегне благотворно и семейството ви. Прекомерната ви посветеност на професионалните ангажименти, може да ви попречи да забележите нещо важно около вас.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Посветете този ден на почивката и приятните емоции. Успешно развеселявате хората около вас, поради което сте ценени събеседници. Не обръщайте внимание на дребните недоразумения и се заемете с нещо, което ви е приятно. Ако хората около вас се опитват да ви ангажират можете да сте и по-рязки
  07 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от представителите на знака днес са заети с различни задължения. Предпочитате да свършите всичко и едва тогава да се отдадете на заслужена почивка. Възможно е да останете разочаровани от нещо, което се случва около вас, но с бързи действия ще успеете да се справите с проблема. Прекарвате приятно в компанията на нов човек.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Към грижите на близките ви се отнасяйте с уважение. Позволете им да ви се отплатят по свой начин за подкрепата, която им давате. Вглъбени в себе си пропускате да забележите нечие нежно присъствие, или пък то нищо не значи за вас. Подарете си повече приятни моменти, отпуснете се и им се насладете.
  07 юни 2020
  Последни новини