Авантюристи с тръстикова лодка се отправят по следите на древните египтяни

    Авантюристи ще се отправят на пътешествие по вода с лодка, направена от тръстика, за да разберат дали древните египтяни са достигнали до Черно море, както твърдят историческите архиви.

    Екипът от безстрашни авантюристи планира да измине 800 мили – от Черно море до Крит този месец на борда на плавателен съд, построен с материали, съществували по времето на древен Египет.

    Надеждите им са, че пътешествието на борда на 'Abora IV' ще докаже, че древните египтяни са предприемали подобни пътувания с лодки преди хиляди години.

    Ентусиастите ще потеглят от българското пристанище Варна, ще преминат през Босфора и Егейско море и ще достигнат остров Крит.

    Исторически източници, включително писмени свидетелства от Херодот, твърдят че африканската цивилизация е била способна на подобни подвизи.

    “Египтяните пътували през Черно море, за да се сдобият с материали, които не можели да се набавят от Източното Средиземноморие”, пише историкът.

    Екипът, оглавяван от 53-годишния археолог Доминик Горлитц, ще се опита да докаже правдоподобността на твърдението

    Той и останалите ентусиасти почерпили вдъхновение за дизайна на лодката от древни скални рисунки, открити в Египет и Кавказ.

    Плавателният съд бил построен с помощта на доброволци и двама членове на местната общност аймара от боливийското езеро Титикака – Фермин Лимачи и синът му Юри.

    Не е съвпадение, че Abora IV прилича на известната лодка Ra II, с която норвежкият авантюрист Тур Хейердал пресече Атлантика през 1970, тъй като съдът бил отчасти построен от бащата на Лимачи.

    За основното тяло на плавателния съд, екипът завързал снопове тръстика, към която добавили дървена мачта и две тръстикови отделения за спане.

    Били използвани общо 12 тона тръстика и около два километра въже. Лодката има две платна - с размер 62 и 40 квадратни метра.

    Сега въпросът е дали ще успее да прекоси Егейско море.

    Достигането на Цикладите и Крит ще е жизненоважно за доказване хипотезата на екипа, като се има предвид че минойската цивилизация, процъфтявала по тези места между 2 700 и 1 200 година пр.н.е, е търгувала с Египет.

    Лодката ще бъде пусната по вода днес, ще са и нужни 2.5 седмици да кисне, като в процеса ще поеме между 5 и 10 тона вода.

    Тя не може да потъне, заради милиардите въздушни камери във вътрешността на порестия строителен материал.

    По време на предишната си експедиция през 2007, Горлиц и екипажът на Abora III потеглиха от Ню Йорк за Южна Испания, за да докажат, че подобни трансатлантически пътешествия са били възможни през Каменната ера.

    Тогава екипът плува само 56 дни, преди буря да разруши лодката им на 900 километра от Азорите – португалския архипелаг в средата на Атлантика.

    “Сигурен съм, че тази лодка няма да потъне”, казва доброволецът Марк Палс – 42-годишен електричар от Холандия.

    35-годишната Хейке Вогел очаква с нетърпение първото си пътешествие по море, след като при предишните две експедиции участвала само в направата на лодките.

    За да поддържа комуникация с големите товарни кораби – основна заплаха в открито море в наши дни, екипажът на Горлитц ще разполага със съвременно сателитно и комуникационно оборудване на борда.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини