Кметовете по селата бяха информирани за африканската чума по свинете

Информационна среща относно разпространяването на африканската чума по свинете (АЧС) се проведе между кметовете на населени места в община Първомай, общинска администрация и д-р Иван Кирякова - представители на БАБХ.

Само един свиневъден комплекс  има регистриран на територията на община Първомай, а всички останали стопанства от типа „заден двор“.

Няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в област Пловдив, успокои д-р Киряков. Бяха дадени разяснения за разпространението на АЧС в страната, какви превантивни мерки се вземат от страна на Министерството на земеделието, храните и горите, както и какво точно представлява заболяването. На този етап кметовете по селата ще разполагат с информационни материали за африканската чума по свинете, които да раздават сред населението. Те трябва да предложат за одобрение от съответните институции места за загробване при необходимост. Кметовете ще имат задачата да извършат преброяване на частните стопанства в съответното. При съмнение за симптоми на заболяването трябва незабавно да се съобщи на ветеринарен лекар.

Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, което причинява изключително сериозни стопански и икономически загуби на сектора свиневъдство. Хората не могат да се заразят с вируса на АЧС. Той е много устойчив и може да просъществува дълго – до 1000 дни в замразено месо. Пренася се изключително лесно с предмети, до които се докосват и хората – дрехи, храна, автомобил и т.н. и от кръвосмучещи мухи.

Няма ваксина, нито съществува някаква възможност за ефективно лечение на този етап.

БАБХ провеждат информационна и обучителна кампания и сред ловните стопанства, тъй като сред дивите свине контролът над болестта е най-труден.

Частнопрактикуващи ветеринарни лекари предупреждават, че болестта най-вероятно ще се разпространи в южна България през септември-октомври. Най-добре до тогава прасетата да бъдат заколени. Същият съвет е дала и министър Танева, но заповед за такива действия може да бъде издадена само от областен управител.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Де
    дедо
    10 -7
    14:22, 29 юли 2019
    Хай стига с тез вашите глупости бе! как преди 89г в огромните свинеферми с хиляди прасета нямаше вашата "чума''? Сега измисляте рязни простотии диктувани от запада и не виждате, че ви унищожават!Да ви пикая на'' демокрацията''!
    • Дж
      джонгата
      6 -6
      15:01, 29 юли 2019
      Гарантирано от ГЕРБ, вероятно за да може по Коледа някоя от техните фирми да внася и продава свинско месо на дебел цена. Сега чакам герберските тролове да ревнат..
    • До
      до червен..дедо
      9 -7
      16:20, 29 юли 2019
      Дедо, вие комунистите освен да пикаете и акате и всичко да намятате на демокрацията друго не може и да измислите.Ами свинарите станаха крупни бизнесмени и сега се грижат за панаири,хотели фабрики, банки и всичко за което се сещаме свързано с крадене.По колко способа и от КОЙ - държавата беше ограбена и продължава да се ограбва пак от същите ,ама демокрацията е виновна....А и пак те са вносители на свинско месо , на друг различен от тях няма да бъде позволено да го стори.Абе другарю, ти не беше ли върл привърженик на девиза- "Всеки буркан компот-бомба в лицето на капиталистите" а сега на демокрацията.
  • 2
    Лу
    Лудото Коле
    6 -8
    16:17, 29 юли 2019
    Поредната измишльотина. Миналото лято беше чумата по овцете и козите, А сега по свинете. Целта е ясна унищожението на българското животновъдство. Тоест - на това което е останало от него.
    • Дж
      джонгата
      5 -2
      19:23, 29 юли 2019
      Като гледам колко минуса имаш вече съм сигурен че с мнението си духна под опашките на герберите. На прав път си, много зомбирани фенове има на другаря Борисов, твърде много за съжаление.....
  • 3
    Лу
    Лудото Коле
    7 -3
    16:20, 29 юли 2019
    Колете каквото имате, пълнете във фризери, а останалото изяжте с приятели, пукайте ракия с лед и да не ви пука!!
    Единственото по-лошо ще бъде да се ядосвате заради тия идиоти, няма смисъл - ибаха майката на всичко!!
  • 4
    Ив
    Иван
    7 -1
    16:28, 29 юли 2019
    Тук много специалисти се навъдихте бе
    един от вас поне ветеринар ли е или лаборант та да давате компетентно мнение
    ЧУМА има в цял свят я признават и международните институции казват, че има, само бай Ганьо казва, че не е така защото не му трябва 6 годишно образувание за да разбира от темата
    • 12
      123
      4 -2
      20:10, 29 юли 2019
      Иване, то болести колкото искаш -бяс ли не щеш ,шап ли ,списъка на болестите по животните е горе долу колкото и при хората,но мисля ,че целта на хуманната и ветеринарна медицина при съмнение за дадена болест е не да се убиват пациентите, а да се лекуват или да се води профилактика.А това сега какво е -пълна идиотия и насилие над стопаните.
    • Ив
      Иван
      5 -1
      20:17, 29 юли 2019
      123
      Няма лечение за тази болест, ако имаше мислите ли, че щяха да ги убиват
      Инструкциите са от ЕС, в Чехия е същото, но там никой не мрънка, защото пречат ли, знаят, че ще се розпространи
  • 5
    Пи
    Питагор
    3 -3
    17:56, 29 юли 2019
    Аз по въпроса за чумата няма да вземам утнушение закото това ни е математическа проблема и ни съ поддава на математическо описание. Но ще кажа че чувек кугату е прозт и 20 гудишну образУвание да има се си тая. Затува нимой съ изказвай за нещу дету гу нямаш приказвай си къту меня на букувски да ни ти съ смеят хората
  • 6
    Лу
    Лудото Коле
    5 -5
    18:04, 29 юли 2019
    Искам големите специалисти и ветеринари да ми обяснят Защо чума има само в България? Какво е положението в съседните балкански държави? Как така само в нашите области има? Как така тая чума избуява баш лятно време?
    • Ив
      Иван
      4 -1
      20:20, 29 юли 2019
      Лудо коле
      Толкова си и запознат, прочети малко
      Чума има и в Чехия и един случай за сега в Румъния
      Ама всички много обичате да се изказвате неподготвени и ако мине номера
  • 7
    Ве
    ВЕТЕРАН.
    4 -3
    18:41, 29 юли 2019
    Според мен измишльотина е само за кумонистите не вярвам те безнесмени с хиляди бройки и тонове месо с лека ръка да се дадат да им унищожат стоката без да има чума нали и те си имат лекари значи чума има те инак на бойко му търсят цаката на кръс ще го разпънат инак.
  • 8
    Лу
    Лудото Коле
    4 -5
    22:03, 29 юли 2019
    Аз от тая дискусия само едно не разбрах - кое ме прави комунист - това, чецне вярвам на това правителство ли?! Пичове, логиката ви е скапана.
    -----
    Иване - само в България се трепе всипко наред. Ясно ли ти е? Тя чумата е ударила баш тука, като по поръчка, да знаеш.

    Айде поживо по здраво! И пак да ви кажа - пийкайте ракия с лед и да не ви дреме! Лъгани сте били, и пак ще бъдете и занапред :)
    • Ив
      Иван
      4 -1
      08:08, 30 юли 2019
      и в Чехия се умъртвяват, навсякъде, Франция, Испания това е за да не се разпространи
      а никой не те кара да вярваш на правителството, вярвай на специалистите в областа
      ти като се разболееш отиваш на лекар, не на политик нали
  • 9
    Пи
    питагор
    0 -5
    08:54, 30 юли 2019
    ве искрену ме изумявате и в същото време забавлява... Виж коментара
Последни новини