Рязката смяна на температурата носи рискове

Градусите навън постепенно се покачват. Изведнъж от студено става твърде топло и обратното. Наред с приятните емоции, не бива да пренебрегваме и рисковете. Жегата, слънчевите бани и обезводняването могат да бъдат много опасни. Как да се предпазим, разяснява д-р Зоран Станков.

В съвременната медицина съществува терминът температурен шок. Рязката промяна – от плюс – минус 10 градуса причинява на организма температурен шок. Това е нещо много опасно. В тези моменти се наблюдава пик на сърдечносъдовите заболявания. Човек трудно се адаптира“, коментира кардиологът пред Bulgaria ON AIR.

„Има първична и вторична профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Първо трябва да се предпазваме от тях в дългосрочен план, тоест да имаме първична профилактика. Тютюнопушенето и артериалната хипертония трябва да се контролират. Това е основното, което трябва да се направи, за да може организмът да е адаптиран, когато настъпят промени във времето“, обясни още той.

Д-р Станков изтъкна, че приемът на достатъчно течности, най-вече вода, в горещините, е особено важен. Той поясни, че любителите на кафето не бива да прекаляват с него. „Две кафета на ден са достатъчни“, допълни специалистът.

„Ние сами си предизвикваме температурния шок. Тъй като ни е горещо навън, в колата си правим 18 градуса, но навън е 35 градуса. Имаме температурен шок от над 10 градуса, което е много опасно“, коментира още д-р Станков.

Според съветите на кардиолога, трябва да адаптираме микроклимата в жилището си или в колата. Температурата вътре не бива да бъде по-ниска от 25 градуса. По този начин организмът няма да получи остър шок.

Източник: tialoto.bg

Коментари в сайта

Последни новини