Д-р Оскар: Очите ни трябва да почиват на всеки половин час при работа пред екран

Очите ни трябва да почиват на всеки половин час при работа пред екран, припомни проф. д-р Александър Оскар, д.м., ръководител на Катедра по офталмология МУ – София, началник на Клиниката по очни болести, УМБАЛ "Александровска" и председател на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.

По повод днешния Световен ден на зрението той коментира за БТА колко хора имат зрителни нарушения в България, как да се грижим за здравето на очите на работното място, вредните фактори и правилната профилактика.

Според Световната здравна организация броят на хората със зрителни увреждания по света е над 2 милиарда, като над половината от тях имат тежко нарушение на зрителната функция, което има силно негативно влияние върху качеството им на живот, посочи проф. Оскар. По думите му това означава, че 25% от населението на земята има зрителни проблеми. Приблизителното толкова са и хората със зрителни нарушения в България - 25% от населението, обясни той.

Мотото на деня за 2023 г. е: "Ценете очите си" с акцент върху здравето на очите на работното място.

Първият и най-важен съвет е да се грижим и пазим очите си, отбеляза проф. Оскар. Той добави, че това означава да ходим редовно на профилактични прегледи, дори и да нямаме оплаквания; да спазваме утвърдените правила за зрителна работа наблизо и пред екрани, като правим почивки на всеки 20-30 минути, използване на изкуствени сълзи и лубриканти, тъй като продължителната работа пред екран води до сухота в очите.

Факторите, които пренебрегваме в ежедневието си, а вредят на очите ни

Един от най-важните фактори, който често пренебрегваме, е слабото и недобро осветление при зрителна работа влияе много негативно върху очите и нервната система и е предпоставка за развитие на късогледство и други зрителни нарушения, отбеляза проф. Оскар.

Профилактика

Проф. Оскар посочи, че редовните профилактични прегледи позволяват диагностицирането на голяма част от очните заболявания в ранен стадий на развитие, което позволява и тяхното успешно лечение. Ето защо препоръките за провеждане на такива прегледи са те да започнат още след раждането, когато бебетата навършат 6 месеца и след това да продължат когато децата станат на 3-3,5 години, на 6-годишна възраст и всяка година, преди да запишат училище, до навършване на 12-годишна възраст, когато се смята, че завърша съзряването на зрителната система, уточни той. Проф. Оскар добави, че след 40-годишна възраст е препоръчително отново да започнат регулярни профилактични прегледи, особено в случаите, когато има фамилна анамнеза за очни заболявания, като глаукома.

Световен ден на зрението

Отбелязва се от 1998 г. през втория четвъртък на октомври по инициатива на Световната здравна организация в сътрудничество с Международната агенция за предотвратяване на слепотата, се посочва в информация на отдел „Справочна“ на БТА. Целта е да се привлече вниманието на обществеността към възможностите за лечение на очните болести и за предотвратяване на слепотата. Мотото на деня за 2023 г. е: "Ценете очите си" с акцент върху здравето на очите на работното място.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини