10 пъти ЗA за закуската

Твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня, не е просто приказка от времето на нашите баби и дядовци.

Вярно е, че много хора, веднага след като пораснат, с радост се отказват от сандвичите на майка си преди училище и ги заменят с кафето и цигарата, но след още 15-20 г. си задават въпроса защо са прескачали сутрешното хранене за сметка на обяда и вечерята.

Тогава промяната вече не е по желание, а е наложителна – тялото дава сигнали, че "експериментът" трябва да спре. И макар и странно, но само на пръв поглед, именно тези, които най-често са прескачали закуската, най-много страдат от излишно тегло.

Всъщност закуската може да е основна част от всяка диета за отслабване – именно сутрешното хранене определя тонуса на организма за целия ден.

Ако сте от онези хора, които вярват, че пропускайки закуската намаляват шанса да натрупат килограми, време е да се откажете. Ето ви и 10 причини от нас:

1. Замисляли ли сте се какво всъщност значи самата дума закуска? Тялото сутрин реагира на факта, че много часове не е приемало храна и на практика през цялата нощ е работило на по-ниски обороти, т.е. изгаряло е по-малко калории, за да съхранява енергия. Когато ядете закуската си, организмът се събужда още веднъж, метаболизмът се ускорява до типичната за деня степен, т.е. увеличава и изгарянето на калории.

2. Яжте повече, за да... отслабнете. Многобройни изследвания недвусмислено за доказали, че хората, които закусват редовно, по-лесно могат да отслабнат и да задържат новото тегло. Едва ли е случайна и фразата, че ако си стоял гладен до обяд, можеш да изядеш цял тон храна.

Статистиката сочи, че сред хората, които са отслабнали с 15 и повече килограма и не са възстановили теглото си от преди в продължение на над 1 година, 90% са закусвали редовно.

3. Закуската помага за събуждането и добрата кондиция през деня. Обяснението е просто – сутрешното хранене е логичен за организма процес - част от неговото цялостно събуждане. Така че – ако следваме законите на природата, тялото ще е готово за онова, което му предстои през деня – напрежение, свързано с учене, работа и т.н.

Доказано е, че закуската подобрява и способността за запаметяване.

Хората, които са я пропуснали, почти винаги през деня са отпуснати, апатични, раздразнителни и в крайна сметка неработоспособни.

Закуската е еднакво важна както за децата, така и за възрастните.

4. На закуска човек често яде храни, които не консумира при останалите хранения. Млякото с овесени ядки и плодовият сок са отличен източник на така полезните за организма , фолиева киселина и калций.

5. Незакусилият човек е "крив" през целия ден. Приказката "Гладен съм-Пази се!" не е случайна. Закуската ни дава необходимата "начална скорост", за да се справим с това, което ни чака през деня и то с добро настроение.

6. Откажете се от кифлата или поничката на закуска. Сладкото в тях водят до спадане на кръвната захар след няколко часа. Когато това се случи, тялото само ни подтиква да посегнем към още нещо сладко.

7. Добрата закуска кара и "машинката" да работи по-добре. Когато тялото не гладува и настроението е добре, и напрежението върху сърцето е по-малко.

8. Давайте добър пример на децата си. Ако пропускате закуската, защо децата ви да смятат, че тя е важна и полезна?! Сутрешното хранене е по-скоро похапване – то може да е кратко, но от това важността му не намалява.

9. Закуската не предполага десерт. Сутрешното хранене изисква бързо разграждащи се до енергия храни, но и полезни. Парчето шоколад или поничката с крем не са сред тях.

10. Още малко за етикетите. Това че на някоя опаковка е написано "хранително" не означава непременно и здравословно. Съвременният пазар буквално робува на маркетинга и рекламата, т.е. най-популярни са стоките, които са най-добре рекламирани, но не непременно най-полезни. Затова – четете внимателно какво пише на опаковките. В противен случай рискът е изцяло за ваша сметка.

Много закуски – кифли, кроасани всъщност съдържат повече захар и/или подсладители от бонбоните.

Знаете ли, че...

В много държави има специално създадени своеобразни упътвания как да се избягват продукти, които са "твърде хубави, за да е вярно", а се рекламират като средства за отслабване. Целта на подобни съвети е как да се разграничи това, което е плод на рекламата и това, което наистина е полезно.

Сред посочваните винаги като "най-добре да се избягват" са:

1. Храните, в резултат на които човек може да загуби над килограм от теглото си за седмица или месец без да спазва диета или да се движи повече от обикновеното.

2. Храните, които водят до значителна загуба на тегло, независимо колко яде човек.

3. Продуктите, предизвикващи трайна загуба на тегло – дори ако употребата им бъде прекратена.

4. Храните, които блокират резорбирането на мазнини или калории, за да предизвикат по този начин намаляване на килограмите.

5. Всички храни и продукти, които водят до спадане на теглото с над 1,5-2 кг седмично за период от над 4 седмици.

6. Храните, които предизвикват отслабване при всички хора, независимо от техните хранителни навици и количеството движение.

7. Всички продукти, които предизвикват отслабване, без да е обяснено по какъв механизъм става то.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини