Жените не си падат по мачовци

Антрополози доказват, че войнствените мъже имат по-малко деца

Агресивното поведение на мъжете в някои южноамерикански племена традиционно се е смятало за най-действащия метод за сдобиване с много жени и деца. Но група антрополози, работещи в Еквадор и изучаващи поведението на хората от племето ваорани, са установили, че мачовците не винаги привличат женското внимание.

Въпреки разпространението на насилието и бойните действия между коренните племена около Амазония се оказва, че войнствените и настойчиви в постигането на целите си мъже имат ниски показатели на репродуктивен успех. В традиционните племенни общества броят на жените и децата е тясно свързан с положението на мъжа в племето, неговите пълномощия и привилегии.

По-рано се смяташе, че в тези племена мъжествените и безстрашни представители на силния пол по естествен път са популярни сред жените, а слабите мъже са обречени на ранна смърт. Събирайки родословните данни, информацията за личния живот, здравето на мъжете ваорани и анализирайки историята на междуплеменните конфликти, американските учени са заключили, че в сравнение със своите по-слаби съплеменници храбрите мъже не са имали повече жени и деца, а техните семейства не са живеели по-дълго.

Било е установено, че в действителност войнствените мъже са имали по-малко деца, които са доживявали до възрастта, когато те самите е трябвало да си намерят съпруга. Изследването е било проведено от група, в която са влезли учени от Пенсилванския университет, Университетите на Тексас и Кънектикът, съобщава БГНЕС.
Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини